Recensie XIII Mystery 4
Kolonel Amos
Boucq & Alcante

 

 

Het vierde deel in de XIII Mystery serie is getekend door Francois Boucq. Boucq draait al heel wat jaren mee in de stripwereld en brak door met parodieën op het dagelijkse leven in strips als In de binnenlanden van het Alledaagse en De pedagogie van het trottoir. Meesterlijke strips, waarmee Boucq aantoonde dat je zelfs met een realistische tekenstijl karikaturale strips kunt maken. Er staat me een close-up van een zoen-scene bij die zo bij de slager in de vitrine had kunnen liggen, qua vleesbeleving.
Boucq heeft het grappenmaken niet helemaal afgezworen, getuige strips als Magere Hein & Lao Tsé - zijn Ying-Yang-varken - maar richt zich de laatste jaren meer op het serieuzere werk. Ook dat kan hij als de beste, zoals zijn succes-series De Janitor en Bouncer bewijzen.

 

Het nieuwe deel in de reeks XIII Mystery Kolonel Amos valt ook in die categorie. Als het dan ook nog geschreven wordt door Didier Alcante (Jason Brice en Rani) – die het ene goede scenario na het andere aflevert – dan mag je van dit boek wat verwachten.
En die belofte wordt ingelost! Samen brengen Boucq & Alcante een vrij complex verhaal, waarin de heren de lezer regelmatig op het verkeerde been proberen te zetten.

 

Zonder meer de serie XIII waardig, en zelfs te lezen als je die serie niet kent. Alleen zal de verrassing aan het einde van dit deel dan volledig aan je voorbijgaan, vrees ik.
Dikke prima!

 

 

(HH)