Recensie Ik, draak HC + Luxe
Juan Gimenez

 

 

Nadat hij zijn achtdelige cyclus van de Metabaronnen had afgerond werd het stil rond Gimenez. De serie wordt door schrijver Jodorowsky voortgezet met andere tekenaars.
Zou de Argentijnse tekenaar/schilder er de brui aan gegeven hebben? Mogelijk, want hij heeft tenslotte de pensioengerechtigde leeftijd allang bereikt (hij is 68). Vreemd genoeg verwacht je van striptekenaars dat ze na hun 65e gewoon dóórtekenen, in plaats van – net als gewone mensen – achter de geraniums te gaan zitten genieten.
Het dit jaar verschenen tweede deel van De Vierde kracht lijkt het tegendeel te bewijzen, maar bij nader inzien geeft dat geen uitsluitsel, want het stamt al uit 2004. Uitgever Talent kwam in Nederland met vertalen nooit voorbij deel 1.
Ik, draak is het eerste echt nieuwe levensteken van Gimenez, die nog niet van plan is de kwast aan de wilgen te hangen. Geheel op eigen kracht, zonder scenarist brengt de man een verhaal dat genoeg elementen van De Metabaronnen in zich draagt om liefhebbers van die serie te bekoren, maar tegelijkertijd ook weer compleet anders is. Het is – om te beginnen – geen science-fiction.

 

Het kasteel van Rosenthall wordt belegerd door een enorm leger. Het toneelgezelschap van Valka weet nèt op tijd binnen de muren van de vesting te raken, maar als danseres Kriss belaagd wordt door de zoon des huizes en naar de toren vlucht om uit zijn grijpgrage handjes te blijven, richten de aanvallers hun blijde op het kasteel. Een enorm projectiel vernietigd de torentrans, net daar waar Kriss zich bevindt. Kriss komt om en dat ontketent een ongebreidelde woede bij haar halfzus Valka.
Kriss is niet het enige lijk dat de kasteelheer te verstouwen krijgt, in de kelders van het kasteel wordt een gemummificeerd exemplaar gevonden en gaandeweg blijkt dat de koning ook nog de nodige spreekwoordelijke lijken in de kast heeft, die er door de recente gebeurtenissen allemaal uit dreigen te komen.
En dan heb ik nog niet eens verteld dat de draak wakker is geworden!

 

Gimenez is terug en kan voorlopig nog niet van zijn rust gaan genieten, want er moeten nog twee delen volgen van deze veelbelovende nieuwe serie.
Voor de liefhebbers is er van dit deel een speciale editie verschenen met een andere voorplaat en een schetsdossier van 16 pagina's.

 

(HH)