Het lege nest - een grafische novelle
Peter de Wit

 

 

 

Toen de eerste grafische novelle van Sigmund's Peter de Wit werd aangekondigd was mijn belangstelling meteen gewekt. Ik twijfelde eigenlijk niet; Peter de Wit kon dit genre – hoewel heel anders zijn gebruikelijke producties – wel aan. Met Single en Sigmund gaf hij namelijk blijk van betrokkenheid en inzicht ten aanzien van de hedendaagse maatschappij in al haar aspecten.
Leuk, dat de beste Nederlandse gagstrip-auteur zich eens ging wagen aan een 'serieus' verhaal. En een weinig verteld verhaal, bovendien. Zijn boek gaat over een man die moeite heeft met het feit dat zijn kinderen het huis verlaten hebben.
Is deze man Peter de Wit zelf?
Je zou het denken, maar als dat zo is, waarom heet de hoofdpersoon van Het lege nest dan Ben en lijkt hij nauwelijks op Peter?Op zich maakt het natuurlijk niet uit of de ervaringen die ten grondslag liggen aan dit boekje door de auter zélf beleefd zijn, maar met strips als deze kan zoiets net het verschil maken tussen een geslaagd en een mislukt experiment.
Met
Het lege nest blijft Peter – die het hier wel degelijk over zijn eigen gevoelens en ervaringen heeft – toch wat te veel op afstand. Hoewel ik het album niet mislukt zou willen noemen – want het is best een aardig boekje geworden – is het helaas ook niet helemaal geslaagd.
Misschien valt er te weinig te vertellen over dit soort gevoelens, misschien had Peter zijn alter-ego Ben toch gewoon Peter moeten noemen, wie zal het zeggen...
Dappere poging en vooral niet opgeven, want ik ben er nog steeds van overtuigd dat De Wit het kan!

 

 

 

(HH)