Recensie Ik ben een kathaar deel 1, 2, & 3
Calore & Makyo

 

Guilhem Roche raakte zijn geheugen kwijt maar kreeg er iets voor terug: het vermogen om wonderbaarlijke genezingen te verrichten. Daar komt hij toevallig achter als de man die zich na Guilhem's ongeluk over hem ontfermde, Meester Emeric, door ziekte niet in staat is om een stervende jongen te behandelen. Emeric stuurt Guilhem er op af, maar die weet vrijwel niets van drankjes en zalfjes. Toch geneest de jongen, zonder dat Guilhem ook maar één van de wondermiddelen van meester Emeric aangeraakt heeft!
Goed nieuws reist snel. In een mum van tijd heeft Guilhem een goedlopende praktijk. Tussen de zieken duikt ineens Guilhem's broer Arnaut op. Dat roept allerlei beelden bij Guilhem op, maar zijn geheugen wil nog niet terugkeren. Zijn broer haalt hem over om samen met hem op pad te gaan, zodat hij een oude geliefde Nita – die hij zich ook niet kan herinneren – van de de dood kan redden.
Vlak na hun vertrek wordt meester Emeric gearresteerd en wegens ketterij in het gevang gegooid. Er is in het rijk een verwoede jacht gaande op Katharen en ketters.
In het gevang wordt Emeric bezocht door een vreemdeling die óók al beweert Arnaut te zijn. Hij hoopt via Guilhem Simon Azalaïs – bijgenaamd de Ongrijpbare perfectus en de meest gezochte ketter van Frankrijk – op te sporen...


In de twee volgende delen krijgen Guilhem, Arnaut en de door Guilhem genezen Nita, gezelschap van een gemaskerde ruiter. Gaandeweg komen we meer en meer aan de weet over Guilhems verleden, hoe het zit met zijn broer en wat de beweegredenen zijn van de ruiter. Dan blijkt dat Guilhem niet de eerste de beste is, maar een sleutelrol vervult in de Katharen-kwestie.
Gelukkig nemen de auteurs tussendoor de tijd om wat aandacht te besteden aan de levens van de bijfiguren die deze strip bevolken. Het levert een levendig beeld van deze woelige tijden op.

 

Ik ben een Kathaar is een vlot leesbare historische avonturenstrip.
Makyo – die zijn sporen als scenarioschrijver verdiende met strips als DNA, Land van Langvergeten en Grimlein Lederwant – vertelt een boeiend en geloofwaardig verhaal, met een beetje mysterie om de spanning er in te houden. Nieuwkomer Calore brengt het met steeds fraaier wordende potloodtekeningen prima in beeld.
Niets hoogdravends, maar gewoon een lekker strippie voor tussendoor.

 

(HH)