Recensie De ideale man HC
Daniel Clowes

 

Als Daniel Clowes zijn nieuwste stripboek De ideale man noemt, houd dan je hart maar vast. Dan weet je dat de mensheid – en dan met name de hoofdrolspeler – er weer flink van langs gaat krijgen. In Clowes z'n strips bestaan er namelijk geen ideale mannen. Ook geen ideale vrouwen, trouwens.

 

Marshall zit in een café te wachten op een blind date. Die laat nogal op zich wachten en dat geeft Clowes de gelegenheid om ons een kijkje in Marshall's hoofd te laten nemen. Niet best. Een neuroot van het zuiverste water, en dat wordt er niet beter op als Nathalie na een uur nóg niet op is komen dagen. Als ze dan toch ineens voor zijn neus staat, schrikt Marshall zich een hoedje:
'O mijn god, o mijn god, o mijn god! Oké, Marshall, verman je. 't Is zover. Je hebt een date met een bloedmooie vrouw!'
Het is nu zaak om rustig te blijven, vooral geen verkeerde in druk te maken en haar niet af te schrikken.
Het klikt geweldig tussen Marshall en Nathalie, die ook niet helemaal zonder vlekjes is, ze zat niet voor niets in het verkéérde café op Marshall te wachten...
Er zijn echter op het pad van deze twee gemankeerde mensen zoveel hobbels te nemen dat het maar de vraag is of Clowes zijn verhaal kan afsluiten met 'en ze leefden nog lang en gelukkig!'

 

De ideale man draagt de ondertitel Een liefdesverhaal en hoewel er van gladde romantiek in dit album geen sprake is, heeft Clowes voor deze ene keer twee áárdige mensen op papier gezet en er echt een liefdesverhaal van gemaakt. Zeker voor Clowes' doen is dit een zéér optimistisch boek geworden.
Wel laat hij het 'daten' zien voor wat het in feite is... een zenuwslopend gebeuren...

 

(HH)