Recensie Derde testament 1 - Julius HC
Alice, Dorison & Recht

 

Het blijft maar historische boeken regenen de laatste tijd. Niet dat je me hoort klagen, maar dit is na Ben Hur 2, Casus 2, Borgia 4 en Murena 8 al de vijfde min of meer Romeinse strip die ik in twee weken tijd ter hand neem.
Een vervolg op Het derde testament, een reeks die jaren geleden bij Talent verscheen en – net als de uitgever – inmiddels van het toneel verdwenen is. Was dat verhaal niet afgerond?
Ja, maar Het derde testament – Julius is niet echt vervolg op de eerste vier Middeleeuwse delen. Tijdens hun onderzoek kwamen de auteurs de naam Julius van Samaria steeds opnieuw tegen. Deze nieuwe reeks vertelt zijn verhaal.
Julius Publius Vindex is generaal in het Romeinse leger en een fanatiek christen-jager. Wie door hem gevangen is wordt slaaf óf feestverlichting op een Romeins tuinfeest.
Met één slaaf heeft Julius andere plannen. Hij wil hem gebruiken om Rome te zuiveren en zijn eigen macht te vergroten. Zijn plan faalt, hij valt in ongenade en wordt zelf als slaaf te werk gesteld in de zwavelmijn van Siddim.
Zijn 'slaaf' is daar ook. Er is iets vreemds aan die man. Hoe hij ook geslagen of verdrukt wordt, hij weigert zich te verzetten. Je zou bijna denken dat het die Joodse Messias zélf is, als je niet zeker wist dat die een paar jaar geleden gekruisigd was...

 

Goed verhaal in ruim 75 pagina's, met fraaie tekeningen van Dorison's opvolger Robin Recht.

 

(HH)