Recensie De zaak Dominici HC
Bresson & Follet

 

Tegenvallend nieuw boek van de laatste der dinosauriërs. Follet is al vanaf midden jaren vijftig actief in de stripwereld. Toen begon hij op piepjonge leeftijd als tekenaar van Oom Wim verhalen voor het weekblad Robbedoes.
Ondanks zijn indrukwekkende staat van dienst is Follet niet echt bekend bij het grote publiek. Zijn bekendste strip in Nederland is Steven Severijn, dat hij maakte voor Eppo in de jaren '80 van de vorige eeuw.
Qua tekenwerk is Follet in dit boek even solide als altijd, het enige verschil met Follet's andere werk: hier gebruikt hij de techniek van de gewassen inkt. Het probleem is – zoals vaak bij Follet – het verhaal.
De zaak Dominici
is een detectivestrip waarvan de uitslag al bij voorbaat vaststaat. Gaston Dominici is de dader. Tenminste, hij heeft een aantal jaren in de cel gezeten voor de moord op een Engels echtpaar en hun dochter. De inspecteur die destijds de zaak in handen had heeft echter achteraf toch twijfels.
De zaak Dominici
berust op een waar gebeurd drama, dat blijkt nergens uit het album, maar dat vond ik op het internet. Destijds heeft de zaak de gemoederen wekenlang bezig gehouden en dat rechtvaardigde volgens de schrijver en tekenaar een verstripping.
Hoe spannend de zaak destijds ook geweest moge zijn, in deze strip komt dat niet uit de verf.
Het zit 'm niet alleen in het verhaal, maar vooral in hóe je het brengt.
Follet & Bresson zijn er helaas niet in geslaagd deze zaak tot leven te brengen....

 

(HH)