Recensie Het grote Kabouter Weslery boek HC
Jonas Geirnaert

 

Uw recensent werd deze week 42 jaar oud. Zo'n dag waarop ook een recensent met enige weemoed terugdenkt aan de tijd dat hij nog een klein recensentje was. De tijd waarin stripboeken nog een zeldzaam goed waren en je er – door je eigen kleinere formaat – helemaal in weg kon kruipen. En dan op naar andere werelden, avonturen beleven.
Genoeg nostalgie. Die tijd komt niet meer terug, al is er hoop...

Hoop in de vorm van een boek met alle verhalen én filmpjes van Kabouter Wesley. De strips in het boek zijn zeer herkenbaar voor iedereen die zelf als kind wel eens stripjes tekende. Houterig, ruw en vooral níet binnen de lijntjes gekleurd zijn ze charmant en op de juiste manier fout. Vermoedelijk zijn ze wel wat ruiger dan u en ik ze als kind tekende. Kabouter Wesley is namelijk alles behalve een vrolijke en onschuldige kindervriend...
Op de bijgeleverde dvd zijn alle Kabouter Wesley filmpjes te zien. Te veel van het goede om achter elkaar te kijken, maar bij vlagen wel redelijk geniaal. De filmpjes hebben duidelijk een meerwaarde boven de stripjes, met name in afleveringen als Dat moet niet gemakkelijk zijn... over animatie en Memento is een kutfilm, dat wat mij betreft het hoogtepunt van de reeks is.
De verhaaltjes in het boek en op de dvd zijn identiek, dus dat is wat dubbelop, maar het gaat dan ook niet echt om de verhaaltjes. De avonturen van deze immer opgeruimde dwerg zijn natuurlijk lang niet zo spannend als de strips die ik als kind las. Veel meer dan een beetje schoppen, slaan en schelden doet Kabouter Wesley niet.

De nostalgie zit 'm vooral in het formaat van het boek. Het grote boek van Kabouter Wesley maakt zijn titel méér dan waar met afmetingen van 52 x 39 cm.
Daar kan zelfs uw flink uit de kluiten gewassen recensent bijna helemaal achter wegkruipen...
Forever young!

(HH)