Recensie Criminal 1 - Lafaard HC
Brubaker & Phillips

 

Wat ik altijd vreemd heb gevonden is dat de Nederlandse uitgevers die het moeten hebben van vertaald werk een zo grote markt als de Amerikaanse grotendeels links hebben laten liggen.
Junior-Press deed goedkope vertalingen van een beperkt aantal superhelden-series, maar verder drong er maar weinig stripwerk uit Amerika door tot de Nederlandse stripmarkt. Zelf lees ik al jaren selectief Amerikaanse uitgaven en daar zit toch echt de nodige kwaliteit bij.
De laatste jaren pionierde Oog & Blik al met wat mooie vertalingen van Small-press-uitgaven als die van Seth en Thompson, maar het wat meer mainstream-werk was en bleef enkel in het Engels beschikbaar.
Maar nu gaat de beerput open. Een nieuwe uitgever Nona-Arte gaat zich richten op graphic novels van Marvelstrips als Spiderman, en ook Silvester en De Vliegende Hollander blazen de laatste tijd flink in de bus. De laatste met klassiekers als Watchmen, From Hell, Sin City en Hellboy; Silvester met Bone, Stephen King, Walking Dead en nu Criminal.

Criminal gaat nu eens niet over mannen en vrouwen in strakke latexpakjes. Het is een crime-detective strip met een randje. Mooi uitgegeven (al had het voor mij geen harde kaft hoeven te zijn) biedt deel 1 een afgerond verhaal over Leo.
Leo is een misdadiger, een hele slimme. Hij heeft weinig zin om achter de tralies te belanden en is daarom uiterst voorzichtig. Met succes, want Leo heeft nog nooit hoeven brommen. Het heeft hem in het circuit de naam opgeleverd een lafaard te zijn.
Leo wordt benaderd door Seymour, die hij kent uit het verleden, van een mislukte overval waarbij Leo bijna achter het gaas ging. Seymour heeft een klusje voor 'm. Leo heeft er weinig trek in, maar laat zich – ondanks zo'n zeurend voorgevoel – overhalen.
Dom, zo blijkt.

Mooie, boeiende strip. Goed verteld door Ed Brubaker en met eigenzinnige tekeningen van Sean Phillips. De volgende vier delen komen er – als we de achterkant van deel 1 mogen geloven – binnenkort aan.
Het lijkt er op dat de Amerikaanse strip in Nederland een voet tussen de deur heeft gekregen.

(HH)