gespeeld had, dan had ik zus-en-zo...'
Hij voerde het zover door dat mijn vader al snel de draad kwijt was en in slaap dreigde te vallen.
Wat als... ?
Hoe vaak denk je dat niet?
De verloop van de geschiedenis hangt soms af van kleine voorvallen en beslissingen, niet alleen bij het kaarten, maar ook in de wereldpolitiek.
Wat zou er bijvoorbeeld gebeurd zijn als Napoleon vanuit Egypte wèl door had kunnen stoten naar India en daar de Britten eruit had gegooid?
We zullen er nooit achter komen...
Of toch?
In de strip Empire is het bovenstaande gebeurd. En dat niet alleen. De stoommachine is bijvoorbeeld zover ontwikkeld dat er tanks mee aangedreven kunnen worden. Het verschilt allemaal net even iets van wat we uit de geschiedenisboekjes kennen, maar als de dingen een klein beetje anders gelopen waren... Tja, dan had het gekund.

Charles Nodier een Franse speciale agent met een grote liefde voor de wetenschap gaat samen met cavalerie-officier en oorlogsheld Sint Elmo op pad om de identiteit van een geheimzinnige Engelse generaal te achterhalen die Napoleon verslagen heeft. Niemand heeft de generaal ooit gezien, want hij wordt in een huifkar van slag naar slag gereden. Wat zit er achter zijn briljante strategische zetten?
Nodier & Sint Elmo reizen met de meest wonderlijke voertuigen en maken onderweg dankbaar gebruik van de verworvenheden der wetenschap.


Het leuke aan Empire is dat er allerlei 19e eeuwse uitvindingen, literatuur en iconen voorbijkomen. Van zeppelins tot ponskaarten, de fotografie, de optische telegraaf en zelfs een oerversie van onze computer. De Yeti komen we tegen en zowel Jungleboek als Dracula komen ter sprake, evenals Frankenstein. Sterker nog: de schrijfster van het boek, Mary Shelley, speelt een hoofdrol. De reeks zit vol van dit soort verwijzingen.
Tekenaar Igor Kordey kennen we van De verborgen geschiedenis en ook hier zet hij met losse pennestreken een vlot verhaal op papier.
Empire
is een leuke actiestrip, een geslaagde hutspot van de Napoleontische tijd met een boek van Jules Verne...

(HH)