formule-wijzigingen viel het doek vlak vóór het nieuwe millennium.
Het was een genadige dood, want veel was er niet meer over van de oude glorie. Niets eigenlijk...
Met het heengaan van Eppo (en van vele andere bladen) viel ook de Nederlandse strip in een gat. Geen Nederlandse tekenaar kon nog ergens fatsoenlijk publiceren.
Het vorig jaar heropge- richte Eppo bracht in die situatie gelukkig verande- ring, zodat we nu weer Nederlandse strips in de schappen hebben staan.
Eén daarvan is Ronson Inc. Een western van het duo Ritstier & Oosterveer. De strip ziet er op het eerste gezicht flitsend uit en je denkt verheugd: Ah, de klassieke western á la Blueberry is terug. Dat is – helaas – niet het geval, zó goed is Ronson Inc. bij nader inzien namelijk niet.

Het begint allemaal niet onaardig met een detectivebureau dat de concurrentie aangaat met het bekende Pinkerton. Dat laat Pinkerton niet over zijn kant gaan en een verwoede strijd tussen de twee concurrenten breekt uit. Best een goede invalshoek en het is ook niet verkeerd dat de heren Ritstier & Oosterveer de vrouwen van het Wilde Westen eens wat meer voor het voetlicht halen. Helaas is hun aandacht daarbij vooral gefocust op sex. Diane is lesbienne en zit achter dezelfde hoeren aan als haar mannelijk collega's.
Ja ja... In het hedendaagse Amerika kun je daar misschien mee aankomen, maar in 1870?
En als secretaresse Inga een insluiper betrapt in het kantoor van Ronson Inc. (en hem doodschiet) landt deze op een wel erg freudiaanse wijze in haar schoot. Een beetje sneu allemaal.
Gedurende het lezen blijkt  dat er nadelen kleven aan het maken van een weekbladstrip: tijdsdruk. Op sommige pagina's heeft Oosterveer echt zijn stinkende best gedaan en zijn de tekeningen mooi gedetailleerd, andere pagina's zijn veel schetsmatiger en 'leger'. Het stijlverschil stoort een beetje.
Ook op het gebied van de anatomische verhoudingen is hij met name op de kalere pagina's slordig, hetgeen de indruk van haastwerk versterkt. Als hij enthousiast de borsten van zijn heldinnen op papier zet klopt er anatomisch helemáál niks meer van.

Wie zich van het verhaal niet al teveel voorstelt of juist houdt van dit soort fratsen haalt met Ronson Inc. een vlotte, harde cowboystrip in huis.
Het had beter gekund, maar misschien moeten de Nederlandse stripmakers er even weer inkomen...

(HH)