Recensie Station 16 HC
door Hermann & Yves H.


 

Het nieuwste album van Hermann en zijn zoon Yves H. is een beetje een gedachte-experiment.
Yves Huppen meent via Google Earth een helikopter te zien staan op de verlaten basis van Severny, een geheime Russische station op Nova Zembla waar de Russen van 1955 tot 1990 kernproeven uitvoerden.
'Wat als er zich nog mensen bevinden in Severny?' dacht Yves. 'En wat zou het effect op hen zijn van al die kernproeven?'
Een nieuw verhaal is geboren.

 

 

Station 16 is een thriller. Er komt een noodoproep binnen, verzonden vanaf poolweerstation 16 dat al een halve eeuw verlaten is. Een groep van vier militairen vliegt per helikopter naar de ingesneeuwde station om het te onderzoeken.
Ze treffen er niets aan dan lege gebouwen, sneeuw en ijs.
En aan angstaanjagend noorderlicht...
Het is niet het enige spookachtige op het station, er gebeuren onverklaarbare dingen. Hevige sneeuwbuien trekken plotsklaps op, atoom ontploffingen tekenen zich af aan de horizon en verlaten en vervallen barakken zien er ineens weer bewoond uit. De planken staan er vol potten met... ogen!

Het verhaal van Yves H. is weird maar OK.
Qua tekeningen overtreft Hermann zichzelf echter en hij levert met Station 16 zijn beste werk sinds jaren. Zijn tekeningen zijn geïnspireerd en zijn inkleuring is zeer smaakvol.

 

 


(HH)