Recensie Ostfront 1: Stalingrad HC door Fabrice le Henanff


 

Ostfront is een nieuwe strip over de slag rond Stalingrad, waar zowel de Duitsers als de Russen de order hadden gekregen niet te wijken, maar stand te houden. Koste wat 't kost!
En of 't wat kostte...
Duizenden soldaten vroren dood met een lege maag. Hitler had de strijd allang verloren, maar weigerde op te geven.
Iets van de gruwelen van Stalingrad schemeren door in Ostfront en het is goed dat er nu eens een stripalbum over de Tweede Wereldoorlog verschijnt waarin die gruwelen worden getoond. De meeste strips over die tijd geven een zwaar geromantiseerd beeld, waarin frisse knapen fijn avonturen beleven. Fris was het allerminst in Stalingrad, tenzij je de temperatuur bedoelt en dan is 'fris' weer veel te zwak uitgedrukt.

 

 

Goede strip dus, Ostfront?
Aardig. Er zijn wel wat kanttekeningen te plaatsen. Het verhaal is wat warrig en de drie hoofdpersonen zijn wat moeilijk uit elkaar te houden.
Schrijver/tekenaar Fabrice le Henanff is duidelijk meer een tekenaar (schilder) dan een scenarist, maar wie wat moeite doet kan het volgen en krijgt een aardig beeld van de problemen waar de Duitse troepen tegenaan liepen, want deze strip gaat nu eens niet over de generaals en de Führer, maar over de mannen die het vuile werk mochten opknappen.

 


Henanff's tekeningen geven de sfeer goed weer en zijn voorkant doet geen recht aan de kwaliteit van zijn schilderwerk. Sla het dus open, kijk het door en ga niet enkel op het omslag af.
Henanff is erg goed in desolate, besneeuwde landschappen en kapotgeschoten stadsdelen en ook de doorgroefde koppen van zijn 'helden' maken indruk.
Verplichte kost voor iedereen die de Tweede Wereldoorlog hoog heeft zitten, voor de overige striplezers geldt: er zijn soepeler strips geschreven...

 


(HH)