Recensie Alle heiligen HC
door Marcel Ruijters


 

U zult mij willen vergeven dat ik geen expert ben op het gebied van Katholieke heiligen en er dus met het onderstaande naast kan zitten, maar ik krijg sterk de indruk dat de verhalen in Marcel Ruijters nieuwste boek Alle heiligen gedeeltelijk gebaseerd zijn op heiligen die echt bestaan hebben.
Eén van Ruijters heiligen is St. Lydwine, de patrones van de schaatsenrijders. Ze bezeerde zich – net als in Ruijters' strip – tijdens het schaatsen, een blessure waar ze haar leven lang last van bleef houden.
Of ze ook in werkelijkheid haar eigen ribben uitbraakte en er een veilig huisje van bouwde om zichzelf te beschermen tegen de wolven heb ik op de website van de katholieke heiligen niet kunnen vinden...

 


Marcel Ruijters vertoeft al enige tijd met zijn hoofd en hart in de Middeleeuwen, met als resultaat de twee bijzondere stripalbums Sine qua non en Inferno, waarin hij tekstloos de symboliek van de Middeleeuwen verstript.
Ruijters maakt gebruik van een beperkt aantal steeds wederkerende naamloze schepsels: duivels, bosmensen, blemmyers (schepselen met het hoofd in de borstkas) en wilde beesten, maar weet er steeds weer nieuwe verhalen mee te vertellen. Zijn eerder naamloze nonnen hebben in zijn derde boek Alle heiligen voor het eerst allemaal een eigen naam en een eigen identiteit. Meer nog: ze hebben het allen tot heiligen geschopt. Werkelijk of verzonnen; hun avonturen nemen onwaarschijnlijke vormen aan en Ruijters vertelt hun bizarre belevenissen en hun strijd tegen de pest (belichaamd als wandelende skeletten).
Of het nou over St. Efrasinnia gaat, die graag schreef, maar het bezwaarlijk vond dat er dieren geslacht moesten worden om perkament van hun huiden te maken, of over St. Nonnita, die een klok op d'r hoofd kreeg en die gebruikte als pantser tegen de pest, of over de werkloos geworden pestlegioenen die het werk van de door hen gedode mensen opnamen omdat er anders toch maar weinig meer te beleven was: de vertellingen in dit album zijn allemaal even bijzonder en weird.
Het is misschien iets teveel van het goede om ze allemaal in één teug tot je te nemen, maar één of twee verhaaltjes per dag doet een mens goed.
Mits niet vlak voor het slapen gaan, dat zou maar nachtmerries in de hand werken.

 


Met zijn excentrieke verhalen en buitenissige tekenstijl is Marcel Ruijters de Hieronymus Bosch van de 21ste eeuw. Niet geheel toevallig werkt hij momenteel aan een stripbiografie rond die schilder.
Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van de verhalen en de tekeningen in Alle heiligen, maar dankzij de toevoeging van tekst en kleur zijn de verhalen die Ruijters vertelt creatiever dan ooit.
Zeshonderd exemplaren zijn er door uitgeverij Sherpa gedrukt van Alle heiligen.
Die zullen niet zo eeuwig op de schappen blijven staan als Ruijters' zijn duivels in de hel laat branden, dus grijp er niet naast!

 


(HH)