Recensie Special branch 1 HC
Het verval van de Great Eastern
door Hamo & Roger Seiter


 

Scenarist Roger Seiter kennen we van H.M.S., Mysteries en zijn successerie Fog, waarin de mistige straatjes van 19e eeuws Londen de meest gruwelijke misdaden aan het oog onttrekken. Mede dankzij de bijzonder sfeervolle en wat excentrieke tekeningen van Cyril Bonin maakte Fog indruk op me.
Het tekenwerk van Hamo – die Seiter's nieuwe serie Special branch van illustraties mag voorzien – is lang niet zo uitgesproken als dat van Bonin, maar de nadruk van deze serie ligt ook meer op de manier waarop de Special branch van de Engelse wetshandhavers te werk gaan bij het oplossen van misdaden en minder op de gaslantaarn-sfeer. We hebben hier zowaar te maken met een forensisch detective zoals die tegenwoordig bijna avond aan avond de Nederlandse buis onveilig maken, maar dan gesitueerd in de
19e eeuw.
Geen onverstandige keuze van Seiter om een populair genre te kiezen voor een nieuwe strip en wat het nog leuker maakt is dat hij lekker eigenwijs voor een ander tijdvak kiest.


Het verval van de Great Eastern is een veelbelovend begin van deze nieuwe reeks.
Er ligt aan de Mersey een enorm schip te verroesten: The Great Eastern. Men is bezig het te onttakelen als men tussen de wanden van de dubbele romp een gemummificeerd lijk aantreft dat in een kleed gewikkeld is. Ruikt naar moord!
De politie beseft als snel dat dit ze boven de pet gaat en roept de hulp in van Special branch. Robin Molton is een scherpzinnig speurder, maar de echte kracht van Special branch zit 'm in de expertise van zijn zuster Charlotte. Zij is arts en antropoloog en weet een grote hoeveelheid aanwijzingen aan het licht te brengen waarmee broer en zus op zoek kunnen gaan naar de moordenaar. Helaas voor hen is er ook een partij actief die er bij gebaat is het één en ander juist niet aan het licht te brengen. Die hebben een gevaarlijk mannetje op de Great Eastern afgestuurd om de bewijzen te verdonkeremanen en lastige getuigen uit de weg te ruimen...

 


Vergelijk deze strip niet teveel met Fog, want ze is heel anders. Seiter bewijst eerder dat hij een veelzijdig scenarist is en – al vertrekt hij vanaf een soortgelijke startpositie – in staat is met Special branch een compleet ander verhaal te kunnen schrijven.
De Great Eastern heeft echt bestaan en was een ongeluksschip. Het gerucht dat twee timmerlieden tijdens de bouw tussen de twee wanden van de romp vast kwamen te zitten en pas bij het onttakelen van het schip teruggevonden werden heeft Seiter ongetwijfeld geïnspireerd dit verhaal te schrijven, hoewel hij aan het gegeven een eigen draai geeft.
Het enige wiebelige in het scenario is de maatschappelijke positie die Charlotte verworven heeft. Die lijkt me zeer twijfelachtig voor een vrouw in die tijd, maar dat is dan ook het enige ongeloofwaardige aan deze strip.
Voor al het overige is Special branch een zeer vlot geschreven, verrassende en levendige detectivestrip die door de historische achtergrond alleen maar aan diepte wint.

 


(HH)