Bij het herlezen van de serie Largo Winch viel Balbo op dar er heel wat te 'vlooien' viel in deze kaskraker!
Zo zijn er - om te beginnen - een heleboel dwarsverbanden te leggen tussen Largo Winch en XIII, beide succesvolle strips die geschreven werden door één en dezelfde stripschrijver: Jean van Hamme.


In het elfde Largo Winch-album Golden gate belandt Largo met Juliet in een goederentrein. Ze maken plannen om zich te verbergen voor hun achtervolgers. Largo stelt voor een flatje te huren als het "pasgetrouwde stel meneer en mevrouw Mac Lane" (1). Jason MacLane is één van de aliassen van de hoofdrolspeler van XIII (1)!


 

 Er zijn ook aanwijzingen dat XIII en Largo Winch zich in hetzelfde universum afspelen, we treffen in beide strips namelijk dezelfde bedrijven (en soms zelfs hun topmannen) aan.
Zo verzorgt het televisiestation aBs - dat de topman van Groep W (Largo) interviewt in album 13 De prijs van het geld (2) - ook de verslaggeving in de reeks XIII.
Bijvoorbeeld in de delen 12 Het vonnis (3) en 19 De laatste ronde (3).


 

 

 

Rechter Art Longman zou je kunnen  uit het XIII-album Rood alarm (4), maar hij komt ook voor in Largo Winch, waar hij president is van de Mossad (5)!
 

 

 ...Ook Stephen G. Dundee speelt in beide reeksen een - bescheiden - rol, zoals hieronder in O.O.B. het derde Largo Winch-album (6)...
Bij Largo Winch is hij een member of the board van Groep W, als hoofd van de pers (7), zoals op elk schutblad van de reeks te zien is.
In de reeks XIII heeft hij een soortgelijke baan, blijkt in deel 13A Het onderzoek: president van American News, Inc. (8).
In datzelfde album wordt er regelmatig een briefje aan hem gestuurd door Randolf McKnight over het onderzoek naar de persoon achter XIII (9).


 

 

 

Jean van Hamme (10) schreef niet alleen beide reeksen, hij komt ook in beide vóór.
We zagen dat al in de aan XIII gewijde aflevering(en) van Vlooien met Balbo Een album vol geintjes.

Hij duikt ook op in Largo Winch.
Blijkbaar heeft hij in dezelfde gevangenis gezeten als waarin Largo in deel 1 De erfgenaam belandt, want zijn naam is achter Largo in de stenen van de cel gekrast (11).
We zien hem in levende lijve opduiken als advocaat in het zeventiende album Zwarte zee (13) en in het tweeëntwintigste Scharlaken zeilen (12)...


 

 

 

Wat er nog meer voorkomt in Largo Winch, zijn de álbums van Largo Winch!
In het derde album O.O.B. lopen twee dames langs, waarvan er één het tweede album Groep W in de hand heeft (14). Balbo heeft het in de uitvergroting even omgedraaid, zodat je 't beter kunt zien (15).

 

 

 

In het vijfde album H loopt er ook een figurant met een Largo Winch-album in z'n trekhaakjes.
Deze keer krijgt de lezer de áchterkant te zien (16)...

 

 

 

Er worden nog meer strips gelezen in het universum van Largo Winch.
Zo leest Simon in het tweede album Groep W een comic van Dick Tracy (17), de bekende Amerikaanse detective.
In deel 17 Zwarte zee vermaakt de schurk Herman zich met Marvel comics (18). Herkenbaar zijn Spiderman en Captain America.
In deel  21 Morning star dragen de milieu-activisten allen het masker van Guy Fawkes (19), dat stripliefhebbers kennen uit David Lloyd & Alan Moore's V for vendetta (20).

 

 

 

Tenslotte is Largo in deel 19 Crossfire op bezoek bij Laurent Draillac (21).
Laurent is een zakenman die de hoofdrol speelde in de strip Avontuur zonder helden en in het vervolg 20 Jaar later (22), waar Largo hem nog even fijntjes op wijst (23).
Beide strips werden geschreven door... u raadt het al: Jean van Hamme!

 

 

 
Dat was het weer voor deze keer.
Heb jij zelf ook tips voor Balbo, mail gerust!

 

Balbo de Strip-Aap