Recensie De eindeloze wereld HC door Christophe Blain & Jean-Marc Jancovici Concerto Books

 

Recensie De eindeloze wereld HC
door Christophe Blain & Jean-Marc Jancovici
Concerto Books

 

We leven in een uiterst complexe wereld, zeker omdat we tegenwoordig eerder een mondiale samenleving hebben dan een lokale of nationale: In een kleinschaliger maatschappij heb je als individu meer invloed. Hoe groter het geheel, hoe minder je bij machte bent iets te veranderen aan de situatie.
Wie het goed meent met de wereld, het milieu en de toekomst loopt nogal eens stuk op die complexiteit: alles grijpt in elkaar en je ecologische voetafdruk is niet alleen praktisch moeilijk terug te dringen, het is ook heel lastig om te ontrafelen wat nu precies de beste manier is om die te verkleinen.
Met dergelijke gevoelens worstelde ook stripmaker Christophe Blain.
Zijn broer raadde hem aan de presentaties van ‘klimatoloog’ Jean-Marc Jancovici te bekijken. Blain aarzelt, maar het idee vat post en hij benadert Jancovici, hetgeen resulteert in het album De eindeloze wereld.

Net als Sapiens van Yuval Noah Harari leert De eindeloze wereld je de complexe wereld om je heen iets beter te begrijpen. Blain legt daarin (aan de hand van Jancovici’s theorieën) heel helder en inzichtelijk uit hoe energie – en ons gebruik daarvan – werkt. Waarom wij mensen zoveel energie gebruiken; hoeveel machines we nodig hebben om ons dagelijks leven te kunnen leven en wat de rol van ‘schone’ energiebronnen kan zijn.
Het is best schokkend om te lezen dat toename van die laatste geen enkele invloed heeft op het gebruik van fossiele brandstoffen! Want om windmolens te bouwen heb je energiekrachtige energiebronnen nodig. Paradoxaal genoeg gebruik je, als je probeert over te schakelen op wind- en zonne-energie, ongeveer evenveel fossiele brandstoffen als vóór je dat deed.
Beetje bij beetje verklaart Jean-Marc ons milieu-probleem, zonder overdreven dramatisch te doen. Als Blain bijvoorbeeld oppert dat hij zal stoppen met het eten van vlees reageert Jancovici nuchter: ‘Waarom? Eet er gewoon wat mínder van!’
...En dat is de kern van het probleem: de mens is niet goed in staat met minder genoegen te nemen…

Blain’s heeft Jancovici’s theorieën heel fraai in verhaal-vorm gegoten en zijn tekeningen zijn erg leuk. Met name zijn vermogen om ingewikkelde machines tot hun essentie terug te brengen en met een paar lijnen weer te geven is zeer knap.
Zie bijvoorbeeld hoe hij, hierboven, een combine en een vrachtwagen versimpelt.
Ook de doodskop, bestaande uit de letters C-O-2, vond ik erg goed gevonden.
Hoewel eigenlijk best een angstaanjagend boek is De eindeloze wereld - dankzij Blain - ook een erg grappig boek geworden!
‘Is dit het einde van de wereld?’
‘Als het meezit, duurt het nog even.’



(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!