Recensie Giant HC door Mikael

Recensie Giant HC door Mikael

 

Recensie Giant HC
door Mikael

 

Wie kent niet die iconische foto's van arbeiders, tientallen meters boven het plaveisel balancerend op H-balken en wankele platformpjes tijdens de bouw van de eerste New Yorkse wolkenkrabbers?
De Canadese stripmaker Mikaël liet zich door deze foto's inspireren tot het maken van de strip Giant. En wat een geweldig goed idee is dat!

Al op zijn eerste werkdag valt groentje Dan Shackleton – door de economische krisis gedwongen tot ruwe arbeid – bijna te pletter. Hij wordt gered door de zwijgzame reus Giant.
Deze heeft datzelfde helaas niet kunnen voorkomen bij Dan's voorganger Ryan Murphy.
Giant krijgt de taak diens weduwe op de hoogte te stellen en haar de eenmalige vergoeding van de Unie der metaalarbeiders te sturen. 50 Dollar. En daarmee moet ze zich dan in Ierland maar zien te redden met haar drie kinderen en zonder kostwinner...
Giant lijkt zo op het eerste gezicht een hele stoere, gevoelloze kerel, maar hij kan het niet over zijn hart verkrijgen.
Meer moet je eigenlijk niet van deze strip weten, al verklapt verspreider MDS in haar BM-magazine zo'n beetje het gehele plot. Het is beter dat niet te lezen en gewoon blanco aan deze strip te beginnen.


Ruim honderd pagina's neemt Mikaël de tijd om dit verhaal te vertellen en dat is er geen één teveel.
Dan Shackleton is een extrovert personage dat makkelijk te begrijpen is, maar het kost meer tijd om Giant te leren kennen en diens complexe beweegredenen te doorgronden.
Daarnaast refereert de stripmaker ook nog aan het New York van die dagen, de opkomst van de journalistiek, de film en het politieke klimaat in Ierland, waar veel van de metaalarbeiders in New York vandaan emigreerden.
Bovendien is Mikaël's tekenwerk gegroeid en ziet Giant er een stuk minder hoekig uit dan diens
eerder in Nederland gepubliceerde driedelige reeks Promise.
Giant is een heel compleet album geworden, het beste dat Mikaël totnogtoe afleverde.


(HH)

Interesse? Koop het album hier!