Recensie Een ster van zwart katoen Vrije Vlucht HC door Steve Cuzor & Yves Sente

Recensie Een ster van zwart katoen Vrije Vlucht HC door Steve Cuzor & Yves Sente

 

Recensie Een ster van zwart katoen Vrije Vlucht HC
door Steve Cuzor & Yves Sente

 

Een ster van zwart katoen handelt rond de allereerste vlag die in opdracht van George Washington werd gemaakt. Betsy Ross naaide hem (nog met een cirkel van sterren in plaats van het veld sterren dat we vandaag de dag kennen) voor de dag dat de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten getekend werd op 4 juli 1776.
Ondanks dit historische uitgangspunt is Een ster van zwart katoen toch een echte oorlogsstrip.
Scenarist Yves Sente verbindt de oorlogshandelingen van 1944 met die van Philadelphia in 1776 middels een zwarte soldaat Lincoln Bolton en diens zus Johanna die het dagboek van Angela Brown vindt in haar erfenis. Angela was destijds de huishoudster van Betsy Ross en haar ontboezemingen leiden tot een jacht op die allereerste Amerikaanse vlag, die in handen gevallen is van een Duits officier...

Lincoln en zijn zwarte kameraden zijn gefrustreerd omdat hun huidskleur hen verhinderd hun land zinvol te dienen.
Ze zijn ondergebracht op een basis in Dover waar
– om de vijand te misleiden – opblaasbare tanks en vliegtuigen opgesteld staan. Men hoopt daarmee de Duitsers te doen denken dat het geallieerde materieel veel omvangrijker is dan het is.
Lincoln en zijn makkers krijgen dankzij het vlag-verhaal van Lincoln's zus de mogelijkheid mee te doen aan de landingen in D-Day en de slag in de Ardennen.
Als Monument-men (een groep militairen die
in Duitse handen geraakte kunstschatten in bezet gebied probeert terug te vinden) komen ze nazibeul Sigurd Schlupf op het spoor. Het verhaal doet in de verte denken aan Saving private Ryan.
Het tekenwerk van Steve Cuzor is klasse. Met name de oorlogshandelingen in het besneeuwde Malmedy zijn prachtig in beeld gebracht. Dat Cuzor tekenen kon wisten we van zijn serie O'boys, maar hier overtreft hij zichzelf. In zijn tekenwerk echoot dat van William Vance na, van wiens XIII Cuzor de XIII Mystery-aflevering Billy Stockton mocht tekenen.

Het verhaal van Lincoln in 1944 vormt de hoofdmoot van dit 176 pagina's tellende Vrije Vlucht-album. Als we er toch iets negatiefs over moeten zeggen is 't dat het toeval misschien een iets al te grote rol speelt bij het localiseren van de vlag en het bevestigen van de anekdote in Angela Brown's dagboek.
Muggenziften, want het album boeit van begin tot eind en stipt een aantal minder bekende oorlogsfeiten aan, zoals het bestaan van eerder genoemde opblaasbare tankbrigades, de Monument-men en de rassendiscriminatie in het geallieerde leger.
Yves Sente houdt van dat soort feitjes en toont opnieuw dat hij een begenadigd stripschrijver is, die bovendien het intellect van zijn lezers niet beledigt door een geromantiseerd beeld van de oorlog te schetsen.

 

 

HH

Interesse? Koop het album hier!