Recensie Ik leef nog HC door Asaf Hanuka & Roberto Saviano Uitgeverij Spectrum

Recensie Ik leef nog HC door Asaf Hanuka & Roberto Saviano Uitgeverij Spectrum

 

Recensie Ik leef nog HC
door Asaf Hanuka & Roberto Saviano
Uitgeverij Spectrum

 

Ik leef nog is het verslag van een leven lang achterom kijken en voortdurende angst dat iemand het op jou gemunt heeft.
Paranoia, denkt u nu misschien, maar wie paranoide is heeft last van een íngebeelde angst; in het geval van Roberto Saviano is de angst maar al te reeël!
Hij is onderzoeksjournalist en schreef een boek over de Napolitaanse onderwereld, waar hij op jonge leeftijd al zijdelings mee in aanraking komt. Is het toeval dat in de omgeving van Napels meer moorden worden gepleegd dan in welke Europese streek dan ook?
Volgens Saviano niet, het is het werk van De Camorra (Het systeem).
Roberto’s boek Gomorra werd een verkoopsucces, maar het succes had een keerzijde:
De Camorra was er niet blij mee en bedreigde Roberto met de dood.
Sinds 2006 leeft hij onder constante politiebewaking.

Ik leef nog is de autobiografische neerslag van wat zoiets doet met een mens.
Saviano vertelt het verhaal op nuchtere wijze, zonder overdreven dramatisch te doen over zijn lot.
Het meest betreurt hij misschien nog wel dat hij zijn broertje – met wie hij vroeger altijd Subbuteo (een soort tafelvoetbal) speelde – uit veiligheidsoverwegingen nooit meer kan opzoeken, voor de rest draagt hij zijn lot gelaten, vastbesloten om de angst niet toe te laten en om nooit geraakt te worden.
Denk je eens in: Altijd een politieagent voor de deur; nooit zomaar een praatje met iemand kunnen aanknopen; als bestseller-auteur over voldoende geld bezitten, maar er niets mee kunnen búiten de vier veilige muren van je appartement…
Als hij op een bepaald moment voor zijn eigen veiligheid overgebracht wordt naar een eiland vraagt hij zich hardop af of het niet vreemd is dat hij als slachtoffer wordt opgesloten terwijl de misdadigers vrij rondlopen.

De toon van deze strip is erg raak maar ook het tekenwerk is uitstekend.
Asaf Hanuka gebruikt krachtige beelden, zoals bijvoorbeeld van een man die tevergeefs een veilig heenkomen zocht onder een auto. Hij verraadde zich door van angst in zijn broek te plassen en wordt vervolgens geliquideerd. Onder de van bovenaf getekende auto uit lopen twee kleurstroompjes.
Links geel, rechts rood…
Nog schokkender is wellicht dat deze liquidatie gewoon op klaarlichte dag voor de ogen van voorbijgangers – waaronder de jonge Roberto – zonder terughoudendheid of schaamte op straat wordt uitgevoerd.
Hanuka’s weet het claustrofobische leven van Saviano levendig in beeld te brengen: Ik leef nog is grafisch absoluut geen saai ogend boek geworden.
Indrukwekkende biografie die nog maar eens aantoont hoe belangrijk vrijheid is...

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!