Recensie Chez Adolf 1 HC 1933
door Ramon Marcos & Rodolphe
Uitgeverij Daedalus

 

Adolf, de kroegbaas van café De vrolijke vrienden vindt het in 1933 tijd worden de naam van zijn café te veranderen. Hij noemt het naar zichzelf… en ook een beetje naar de zojuist verkozen Reichskanselier Adolf Hitler: Chez Adolf!
Zijn buurman schoolmeester Karl Steig vindt het een daad van opportunisme, maar zoekt er aanvankelijk nog niet al teveel achter.
Karl zélf is a-politiek, maar om hem heen worden steeds meer vrienden, bekenden, buren en collega’s lid van ‘de partij’. Het duurt niet lang of ‘guten tag’ wordt ‘Heil Hitler’.
...De partij wordt steeds manifester in het dagelijks leven van duizenden Duitsers.
Ernst Proost, de scheikundeleraar zoekt bijvoorbeeld de strijd met collega Helmut Kalter, die niet lang daarna ineens verdwenen is en Karl krijgt van het schoolhoofd het dringende advies zich aan te sluiten bij de partij…

In dit eerste deel geeft scenarist Rodolphe een heel goed beeld van de manier waarop Duitsland in de jaren dertig van de vorige eeuw sluipenderwijs verwordt tot een nazidictatuur.
In het album wordt de sfeer met de pagina dreigender.
Je zou kunnen stellen dat er in 1933 nog niet zo gek veel aan de hand was, maar dat was nou juist het fnuikende van de zaak. Op het moment dat de meesten zich beseften dat het eigenlijk te gek werd was er geen weg meer terug!

Chez Adolf wordt zonder poespas maar vakkundig getekend door de in Nederland nog onbekende striptekenaar Ramón Marcos. Zijn cover oogt wat statisch, maar het tekenwerk binnenin is strak genoeg om liefhebbers van meer traditioneel tekenwerk te plezieren en los genoeg om grafisch interessant te blijven voor veeleisender lezers. Hij kan zowel straatbeelden als close-ups schijnbaar moeiteloos aan.
Meer dan prima, dit!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!