Recensie Indianen saga HC 2. Frenchman & 3. Pawnee door Patrick Pugne uitgeverij Silvester

Recensie Indianen saga HC 2. Frenchman & 3. Pawnee door Patrick Pugne uitgeverij Silvester

 

Recensie Indianen saga HC
2. Frenchman & 3. Pawnee
door Patrick Pugne
uitgeverij Silvester

 

Alban Labiche heeft – aanvankelijk – geluk…
Hij wordt vrijgesteld van inlijving in het leger. Zijn zus Angèle is blij voor hem, maar minder blij met het feit dat haar vrijer Louis niet uitgeloot is.
Maar Alban en Angèle zijn arm en Louis is de zoon van een graaf...
Buiten Louis’ medeweten om koopt de graaf Alban’s vrijstelling van diens ouders en dus is het niet Louis maar Albán die met het Franse leger wegzeilt naar New Orleans…
Louis heeft van dit alles geen weet en zit met het gebeuren in z’n maag.
In een poging alles recht te zetten besluit hij Alban achterna te reizen.
Tot zover de gebeurtenissen op Franse bodem, de rest van dit tweeluik speelt zich af in de Nieuwe wereld, en dan met name in de ruige delen daarvan.

Patrick Prugne (Canoë bay, Herberg aan het eind van de wereld) weet de woeste natuur van het nog niet getemde westen prachtig in beeld te brengen. Hij heeft een aparte schildertechniek; vrij los geschilderde details over geairbrushte of geaquarelleerde achtergronden. Virtuoos is zijn schilderwerk niet, maar het is erg sfeervol.
Hij neemt tijdens het weergeven van Alban en Louis’ omzwervingen lekker veel tijd om de Amerikaanse natuur weer te geven. Ook de manier waarop hij de Indianen weergeeft verraadt dat hij zich bijzonder goed gedocumenteerd heeft.

Alban is in gezelschap van een trapper op weg naar Saint-Louis, waar ze van plan zijn zich aan te sluiten bij de expeditie van Lewis en Clark, de beroemd geworden tocht over de Missouri, op zoek naar een navigeerbare waterweg dwars door de Verenigde Staten. Albans maat, de trapper Charbonneau, heeft overigens écht bestaan en maakte deel uit van de Lewis & Clark-expeditie.
Louis heeft zich ondertussen aangesloten bij een groepje premiejagers die – nota bene – jacht maken op Alban. Het klinkt misschien wat ver gezocht dat Louis en Alban elkaar in dat onmetelijke Amerika zo’n beetje voor de voeten lopen, maar het door Prugne zelf geschreven scenario voor Frenchman is prima.
Interessanter dan Canoë bay (wat je het eerste deel van deze 'reeks' zou kunnen noemen) dat werd geschreven door western-auteur Tiburce Oger.
Prugne's vervolg Pawnee vond ik ook een tikje zwakker dan Frenchman. Daarin besluit Angèle vanwege het uitblijven van Louis en Alban zélf maar eens poolshoogte te gaan nemen in Amerika, wat nogal ongeloofwaardig aandoet.
Hoewel de rode draad door dit tweeluik een zekere voorspelbaarheid kent is met name het verhaal dat Prugne op de achtergrond vertelt – dat van de pioniers, de trappers, de Indianen en hun gebruiken – de moeite van het lezen absoluut waard.
Hoewel het verhaal begint in Europa en drie Europeanen volgt zijn het de Indianen die de eigenlijke hoofdrol spelen in Frenchman en Pawnee!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!