Recensie De Schorpioen 13. Tamose de Egyptenaar & 14. Het godengraf door Luigi Critone & Stephen Desberg uitgeverij Dargaud

Recensie De Schorpioen 13. Tamose de Egyptenaar & 14. Het godengraf door Luigi Critone & Stephen Desberg uitgeverij Dargaud

 

Recensie De Schorpioen
13. Tamose de Egyptenaar &
14. Het godengraf
door Luigi Critone & Stephen Desberg
uitgeverij Dargaud

 

Het is niet eenvoudig een lopende stripreeks over te nemen!
Niet als schrijver maar zeker ook niet als tekenaar. De tekeningen zijn nu eenmaal eenvoudiger met één blik te beoordelen dan het scenario en striplezers zien bij het snel doorbladeren eigenlijk metéén of het tekenwerk aan hun verwachting voldoet.
Door alle spin-offs en hommage-albums van de laatste jaren en doordat veel klassieke stripreeksen door nieuwe tekenaars (en schrijvers) voortgezet werden zijn we er als striplezers al wel iets meer aan gewend geraakt, maar vooral wanneer een nieuwe tekenaar een populaire stripreeks overneemt komt zijn werk behoorlijk onder een vergrootglas te liggen.

De schorpioen werd twaalf delen lang zeer fraai getekend en ingekleurd door Enrico Marini.
Die wilde wel eens wat anders en kreeg daar dankzij zijn status binnen de stripwereld ook de kans toe.
Da’s mooi voor Marini, maar schrijver Stephen Desberg wilde wel dóór met de strip en eveneens zal uitgeverij Dargaud er weinig voor gevoeld hebben deze goed verkopende reeks de nek om te draaien.
Dus moest er een nieuwe tekenaar komen...
Luigo Critone heeft er inmiddels twee albums opzitten (Tamose de Egyptenaar en Het godengraf) en die zien er erg goed uit!
Ook zijn eerder in het Nederlands vertaalde strips De roos en het kruis en Zeven Zendelingen waren fraai getekend, maar hij kruipt met het tekenwerk voor De schorpioen werkelijk vrij dicht tegen dat van Marini aan, zonder al te geforceerd ‘s mans werk te klonen.
‘Tuurlijk, je ziet als je het naast elkaar legt dat het van elkaar verschilt, maar als je het doorbladert voelt het toch zo’n beetje hetzelfde aan.

Het verhaal van Desberg zit trouwens ook weer prima in elkaar.
De schorpioen belandt in Egypte, onder andere op zoek naar de mummie (en de schat) van ketter-farao Achnaton, waarbij Desberg een aantal feiten uit de Bijbelse geschiedenis tot een geloofwaardig en origineel nieuw inzicht kneedt.
Voelt allemaal vertrouwd en goed aan, deze doorstart en de sfeervolle Egyptische landschappen en steden zijn in goede handen bij Citrone.
Ik denk dat de stripliefhebber over deze overname weinig te klagen zal hebben...

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!