Recensie Comanche integraal HC Water en vuur door Hermann & Greg Uitgeverij Sherpa (En de duivel brulde van vreugde... + Het lijk van Algernon Brown)

Recensie Comanche integraal HC Water en vuur door Hermann & Greg Uitgeverij Sherpa (En de duivel brulde van vreugde... + Het lijk van Algernon Brown)

 

Recensie Comanche integraal HC Water en vuur
door Hermann & Greg
Uitgeverij Sherpa
(En de duivel brulde van vreugde... + Het lijk van Algernon Brown)

 

Uitgeverij Sherpa sluit de heruitgave van Hermann’s klassieke Comanche-verhalen af met het vierde deel Water en vuur.
Uitgegeven op groot formaat (35x25 cm) bevat dit album de twee albums En de duivel brulde van vreugde… en Het lijk van Algernon Brown plus het korte verhaal De palomino. Natuurlijk is er ook een dossier met daarin drie éénpagina-verhaaltjes, die Hermann speciaal tekende voor Kuifje, en veel illustraties, onder andere voor Pierre Pelot’s Dylan Stark.
De strips zijn perfect gereproduceerd en het grotere formaat doet Hermann’s fijne pentechniek heel fraai uitkomen, net als Fraymond’s prachtige inkleuring trouwens.

De twee lange verhalen in deze laatste integrale blijken bij herlezing eigenlijk meer detective-verhalen te zijn dan westerns!
In En de duivel brulde van vreugde gaan binnen korte tijd een heel stel ranches in vlammen op, net wanneer verzekeringsagent Addison de Vega opduikt in het stadje Greenston!
Een brandverzekering vinden wij nu de normaalste zaak van de wereld, maar in het nog maar nauwelijks getemde Wilde westen was het een noviteit. Red Dust moet er weinig van hebben en raakt slaags met Addison. Nog vóór dat Dust begint te vermoeden dat er een luchtje aan deze zaak zit…
Het lijk van Algernon Brown heeft nog meer dan En de duivel brulde van vreugde… weg van een whodunnit. Niet dat Greg hier een slecht verhaal vertelt, de plotjes in deze integrale zijn zelfs vrij complex voor een cowboystripje van veertig (!) jaar oud.

Maar Hermann begint wel langzamerhand zijn interesse in Comanche te verliezen en ‘wreekt’ zich naar verluid op Greg’s ‘slechte scenario’s’ door anachronismen in de strip te tekenen, zoals een moderne telefoon en een Japanse toerist met een camera.
Met dat wraakgehalte blijkt het achteraf allemaal nogal mee te vallen.
'Onschuldige grapjes' meent Hermann, maar feit is wel dat hij na Comanche nog uitsluitend strips tekent die hij zélf schrijft, tot hij – veel later – op scenario van zoon Yves Huppen gaat werken.
Er is in Hermann’s tekenwerk voor zijn twee laatste Comanche-verhalen overigens geen spoor van desinteresse of afraffelen te bespeuren!

Is Sherpa er nu klaar mee of gaan ze ook de – al jaren moeilijk te vinden – hogere Comanche-delen van Michel Rouge bundelen?
Hard duimen met z'n allen!



(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!