Recensie Man van het jaar 14 HC
0009 De man die de legioenen van Rome overwon
door Fafner & Jean-Pierre Pecau (Daedalus)

 

Het klinkt raar: een Germaan die met instemming van zijn stam opgroeit bij een vooraanstaande Romeinse familie. Toch was het in de tijd van Arminius niet ongebruikelijk dat Germaanse stamhoofden hun zonen als ‘gijzelaars’ naar Rome lieten gaan.
Iets dergelijks gebeurde – eeuwen later – ook met Filips Willem de oudste zoon van Willem van Oranje, die aan het hof van de Spaanse Philips II opgroeide. Hoe dat precies in z’n werk ging, vraag het me niet, maar het had iets van doen met het bewaren van de vrede tussen vijanden.
Dat het niet altijd goed uitpakte bewijst de geschiedenis ook.
Bij Filips Willem, maar ook bij Arminius.
Hier vlakbij, niet eens zo heel ver over de grens, staat een enorm standbeeld Hermannsdenkmal, waar ik mij als jongen aan vergaapte. Een indrukwekkend, groen uitgeslagen koperen beeld van een heldhaftige Hermann dat vijftig meter boven de bezoekers uittorent.
Arminius (Germaanse naam Hermann) keerde zich in het jaar 9 tegen zijn Romeinse broodheren.
De Germaanse manier van strijden was doorgaans niet opgewassen tegen de gepantserde strijdmacht van de Romeinen, maar dankzij Hermann’s in Rome opgedane krijgstactieken en -strategiën wist hij met de Germanen drie Romeinse legioenen genadeloos in de pan te hakken.

De serie Man van het jaar springt willekeurig door de geschiedenis (deel 13 speelde in 1888) en de delen laten zich dan ook prima afzonderlijk lezen.
Schrijver Jean-Pierre Pécau (Frontlinies, Uur U, Verborgen geschiedenis) vertelt in het veertiende deel 09 een helder verhaal en vult ook de details in die je op wikipedia niet vindt: Hóe Arminius ertoe kwam om het leger, waar hij de aanvoerder van was, in de steek te laten en met de tegenpartij te gaan meevechten. Het verhaal zit goed in elkaar en is boeiend verteld.
Het maakt tot op zekere hoogte van de legende Hermann de persóón Hermann.
Samen met tekenaar Fafner maakte Pécau onlangs ook De spion van Caesar, dat ongeveer in dezelfde tijd speelt. In de recensie van dat album gaf ik al aan dat Fafner’s tekeningen enigszins testosteron-aangedreven zijn. Dat is hier iets afgezwakt 
 al beschikt het Germaanse liefje van Hermann wederom over een stel pronte prammen  over het algemeen ziet het tekenwerk er verzorgd en gedetailleerd uit.

De beruchte slag in het Teutoburgerwoud zélf blijft ietwat onderbelicht, maar De man die de legioenen van Rome overwon is een prima historische strip geworden!

 

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!