Recensie Bakelandt integraal 1 HC door Hec Leemans & J. Daniël

Recensie Bakelandt integraal 1 HC door Hec Leemans & J. Daniël

 

Recensie Bakelandt integraal 1 HC
door Hec Leemans & J. Daniël

 

'Heb jij Bakelandt wel eens gelezen?' vraag ik aan mijn collega.
Die heeft de tijd nog meegemaakt dat je zo'n beetje alles kon lezen wat er in Nederland aan strips verscheen.
Hij knikt instemmend.
'En?'
'Vermakelijk. Niets bijzonders, maar als verstrooiing prima te lezen...'
Uitgeverij Saga is pas geleden begonnen met de integrale heruitgave van deze reeks en ik twijfel of ik het een kans moet geven.
Frans' antwoord doet me besluiten van wel.

De bundeling is voorzien van een informatief dossier over tekenaar Hec Leemans en het ontstaan van de reeks. Per deel is een infopagina opgenomen met bijzonderheden over het album.
Hec(tor) Leemans is een Vlaamse striptekenaar. Hij is breed inzetbaar en kan zowel realistische strips (Bakelandt) als karikaturale strips (FC de Kampioenen) aan.
Van Bakelandt poepte hij er een kleine honderd uit en FC de kampioenen is al over de grens van 100 albums heen! Net als bij veel Vlaamse strips is de kwantiteit belangrijker dan de kwaliteit, dus verwacht geen artistiek artsy-fartsy tekenwerk van de man. Hij staat als tekenaar ten dienste van het verhaal en zijn tekenwerk is eigenlijk vanaf deel één prima, maar sober. De scenario's zijn van J. Daniël, die voor zijn pseudoniem gewoon z'n voor- en achternaam omdraaide: In werkelijkheid heet hij Daniël Jansens.

Bakelandt is een typische Vlaamse avonturenstrip á la De rode ridder.
De figuur Bakelandt is gebaseerd op een historische figuur die in België een roversbende leidde.
Met die historische persoon heeft de stripfiguur Bakelandt weinig uit te staan. Leemans en Daniël gebruiken hem als kapstok. Ze voorzien hem van een bende en een knappe griet (Rooie Zita – het oog wil ook wat) en beginnen zonder dralen aan het avontuur.
Aan het uitdiepen van de karakters doen Daniël en Leemans niet, het blijven een beetje bordkartonnen persoonlijkheden die handelen naar de omstandigheden.
Wat de strip toch interessant maakt is het historische tijdvak waarin de figuren geplaatst zijn.
Met hun verzet tegen de Fransen en hun onfhankelijkheid jegens Nederland benadrukken Bakelandt en zijn bendegenoten hun Belgische nationaliteit. Net als Leemans en Daniël zélf!
Het tijdvak van Bakelandt was een woelige periode in de Belgische geschiedenis, waarover in Nederland niet zo gek veel geschreven is in de geschiedenisboekjes.
Er komen regelmatig historische persoonlijkheden in deze eerste vijf verhalen voorbij: Lodewijk XVII (de troonopvolger), Napoleon, de IJzeren hertog, enzovoorts, enzovoorts.
Daarnaast biedt de strip – zoals Frans al opmerkte – verstrooiing, maar het zijn geen verhalen die je op het puntje van je stoel doen zitten.

Wij Nederlanders begrijpen de Vlaamse (familie)strip niet altijd even goed. We vinden de reeksen te lang, de tekeningen te fabrieksmatig, de verhalen te oppervlakkig. In België staan totáál andere strips in de verkoop top tien dan in ons land. Misschien is het een kwestie van gewenning of misschien verschillen we
– ook in cultureel opzicht toch behoorlijk van onze zuiderburen. Leemans en Daniël benadrukten het al: Vlamingen zijn géén Nederlanders.
Uitgeverij Saga bundelde al eerder Vlaamse reeksen in integrales (Sam, Kramikske, Sarah en Robin), daarvan is Bakelandt voor Hollandse kaaskoppen denk ik het meest interessant.



(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!