Recensie De dag waarop HC 1. De bus zonder haar vertrok & 2. Ze haar vlucht nam door Beka & Marko

 Recensie De dag waarop HC 1. De bus zonder haar vertrok & 2. Ze haar vlucht nam door Beka & Marko

 

Recensie De dag waarop HC
1. De bus zonder haar vertrok &
2. Ze haar vlucht nam
door Beka & Marko

 

Striptekenaars Beka specialiseerden zich totnogtoe vooral in kinderstrips.
Striptekenaars? Yep, Beka is een duo en bestaat uit Bertrand Escaich (Be) en Caroline Roque (ka). Jeugdstrips dus: Dance academy, Hartendiefjes, Voetbalgek, maar ook Geostrip De wolkenhaak en – onlangs nog – het eerste deel van Rommelgem. Blijkbaar beviel dat iets serieuzere werk hen, want ze komen nu met een tweeluik over Clementien: De dag waarop de bus zonder haar vertrok en De dag waarop ze haar vlucht nam.

 

Clementien is een beetje onhandige jonge vrouw, die er maar niet in slaagt haar leven op de rit te krijgen.
Er míst iets. Als ze zich op een dag aanmeldt bij een yoga-club denkt ze de juiste weg naar het geluk gevonden te hebben. Maar dan moet je natuurlijk niet door de o zo belangrijke zonnegroet heenslapen en tijdens het mediteren niet aan de croissant met amandelen denken die bij de bakker net aan haar neus voorbij ging!
Ze heeft haar hoop gevestigd op het yoga-weekend, maar ook dat loopt spaak. Ze komt al te laat aan, maar haalt toch nog de bus om hem vervolgens bij de eerste de beste stop alsnóg te missen. De groep rijdt weg zonder haar en mist haar pas als het weekend er al weer op zit.
Maar dat blijkt voor Clementien nu eens een meevaller te zijn.


Scenarist Marko (met wie Beka De wolkenhaak maakte) maakt heel handig gebruik van bestaande Zenverhaaltjes, die hij door het album heenweeft. Het zijn verhaaltjes die je leren de dingen van een andere kant te bekijken. Wat grote pech lijkt blijkt achteraf een zegening, u kent dat soort 'wijsheden' wel.
Marko houdt het heel luchtig en grappig, waardoor De dag waarop de bus zonder haar vertrok een heel leuk feelgood-album is geworden.
De dag waarop ze haar vlucht nam voegt daar naar mijn mening echter niets meer aan toe.

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!