Recensie 40 Olifanten HC 1. Florrie met de feeënvingers door Virginie Augustin & Kid Toussaint

Recensie 40 Olifanten HC 1. Florrie met de feeënvingers door Virginie Augustin & Kid Toussaint

 

Recensie 40 Olifanten HC 1. Florrie met de feeënvingers
door Virginie Augustin & Kid Toussaint

 

Strips zijn – ik zeg het generaliserend – een beetje een mannendingetje.
Natuurlijk worden er ook wel strips gelezen door vrouwen, maar onze clientele is toch overwegend van het mannelijk geslacht.
Niet verwonderlijk dus dat zich onder striptekenaars- en schrijvers ook niet al te veel vrouwen ophouden. Eén van de uitzonderingen op die regel is Virginie Augustin, die eerder Alim de leerlooier, Whaligoe en Had meneer nog iets gewenst? creëerde.
Allen prima strips, die niet specifiek vrouwelijk zijn. Dat geldt in min of meerdere mate wél voor 40 Olifanten, dat handelt over een misdaadorganisatie die enkel uit dames bestaat.!

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten de mannen aan het front en werden hun taken thuis overgenomen door de vrouwen. Blijkbaar gold dat ook voor het vak van misdadiger!
Maar nu (1920) zijn de mannen (of wat er van hen overgebleven is) weer terug en moet het uit dames bestaande 40 Olifanten opboksen tegen de mannelijke 40 Rovers.
Maar de dames zijn niet van plan hun onderneming zonder slag of stoot prijs te geven.
Natuurlijk dreigt er ook nog gevaar van de kant van de wet, die beide bendes graag op zou rollen.
Als Florrie met de feeënvingers haar intrede doet in de 40 Olifanten is de zaak op een kookpunt beland...

Florrie met de feeënvingers is een prima begin van een tweedelige reeks.
Het verhaal van Kid Toussaint is inderdaad – zoals de folder van uitgeverij Saga belooft – het beste dat ik van zijn hand las en Virginie's tekenwerk is van hoge kwaliteit. Ze creëert in haar tekeningen een jugendstil-achtig sfeertje dat zeer goed past in de tijd waarin dit verhaal zich afspeelt.(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!