Recensie De gouden eeuw HC boek 1 door Cyril Pedrosa & Roxanne Moreil

Recensie De gouden eeuw HC boek 1 door Cyril Pedrosa & Roxanne Moreil

 

Recensie De gouden eeuw HC boek 1
door Cyril Pedrosa & Roxanne Moreil

 

Cyril Pedrosa sloeg na zijn verbluffende album Portugal een ándere weg in en leverde het eveneens verbijsterend goede Vier jaargetijden af. Voor De gouden eeuw boek 1, zijn derde grote boek op rij, heeft hij wederom de koers verlegd...
Hij werkt hier samen met scenariste Roxanne Moreil en samen vertellen ze een middeleeuwse saga.

Als haar vader de koning sterft denkt zijn dochter Tilda de troon te erfen. Tilda heeft plannen, ze wil hervormingen doorvoeren en een einde maken aan het hongeren van 'haar' volk.
Broerlief denkt er – ingefluisterd door mama en een stel hoge edelen – anders over en verjaagt Tilda van het hof.
De net weer in genade aangenomen ridder Tancred offert zijn verzoening met het hof op en besluit Tilda, samen met zijn page Bertout, te vergezellen en te helpen.
Volgens de uitgever is dit middeleeuwse sprookje een sociale fabel die een nieuw licht laat schijnen op de toekomst.
Zelf zie ik de parallel met onze tijd (of de toekomst) nog niet zo, maar misschien komt dat in het tweede deel...
Het verhaal is onderhoudend genoeg, maar je slaat er (nog) niet van achterover.


Het tekenwerk is echter spectaculair... en vooral spectaculair eigenwíjs.
Pedrosa hanteert een tekenstijl die (en een kleurpalet dat) enerzijds doet denken aan de experimentelere tekenfilms die UPA en DePatie-Freleng begin jaren zestig uitbrachten: zachte kleurtjes, gestileerde decors, typisch sfeertje. Van de andere kant gebruikt Pedrosa ook haast stempel/collage-achtige structuren zoals we die uit de kunstwereld kennen van bijvoorbeeld een Matisse. Elders lijkt doet het tekenwerk denken aan houtsnedes. Zo zet hij verschillende sferen tegenover elkaar die een extra emotionele laag aan het verhaal toevoegen.
Grafisch bijzonder vernieuwend en een genot voor het oog (mits de eigenaar van dat oog zich er een beetje voor open wil stellen). Maar of Perdosa Portugal en Vier jaargetijden naar de kroon gaat steken hangt toch vooral van het in het tweede deel te voltooien verhaal af...(HH)

Interesse? Koop het album hier!