Recensie De Hemingway triatlon HC door Dirk-Jan Hoek

Recensie De Hemingway triatlon HC door Dirk-Jan Hoek

 

Recensie De Hemingway triatlon HC
door Dirk-Jan Hoek

 

Dirk-Jan Hoek maakte eerder het interessante Mao's mussen. Nu komt hij opnieuw met een boek dat een link heeft met de geschiedenis: een biografie van Hemingway's laatste jaren.
In De Hemingway triatlon woont Ernest op Cuba. Zijn laatste boek is door de pers gekraakt en zijn libido laat hem in de steek.
Een imago kan voor een kunstenaar zowel een zegen zijn als een vloek en Hemingway wil maar niet toegeven dat ook zo'n brok testosteron als hijzelf aan verval en ouderdom onderhevig is.
In plaats daarvan houdt hij vol dat Across the river and into the trees net zo goed is als zijn vroegere successen en faket hij zich door zijn jaarlijkse Hemingway triatlon (jagen, neuken, zuipen) heen.
Dirk-Jan Hoek verzint een verhaal rond de periode tussen Across the river and into the trees en Hemingway's laatste boek – dat wél goede kritieken kreeg – A moveable feast. Hij voert een niet bestaande figuur op die één en ander in werking gesteld zou hebben en bedenkt bovendien het verhaal van de Picasso met het kogelgat. Zijn verhaal leest alsof het werkelijk gebeurd had kunnen zijn: Hemingway kampte met writersblock, hij had een wat moeizame relatie met Picasso en zo'n triatlon zou hij zomaar verzonnen kunnen hebben om zijn reputatie hoog te houden.

Hoek's creatie, de TV-presentator en zelfbenoemde oorlogsheld George Adams, is een flamboyante figuur. Hij gaat immer vergezeld van een witte kaketoe die ruim en adequaat citeert uit Hemingway's werk.
Adams belooft Hemingway – in ruil voor een boek over Adams' oorlogsverleden – positieve kritieken voor een volgend boek, die hij dankzij z'n TV-connecties kan bewerkstelligen. Grommend stemt Hemingway in, maar heeft al snel spijt van zijn beslissing.
Na een aantal verwikkelingen ziet hij zich gedwongen Pablo Picasso op te zoeken en stuit hij in Parijs op de inspiratie die van zijn volgende boek een succes zal maken.


Hoewel dit verhaal over Ernest Hemingway gaat, is het evenzeer een verhaal over ouder worden, loslaten en de strijd met een reputatie.
Prima album waardoor je zin krijgt weer eens iets van Hemingway te gaan lezen.

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!