Recensie Een leven met Alexandra David-Neel HC boek 1 door Fred Campoy & Mathieu Blanchot

Recensie Een leven met Alexandra David-Neel HC boek 1 door Fred Campoy & Mathieu Blanchot

 

Recensie Een leven met Alexandra David-Neel HC boek 1
door Fred Campoy & Mathieu Blanchot

 

Wie vandaag de dag nog op zoek wil naar onontdekte gebieden waar geen blanke ooit een voet zette heeft pech. Alles is bezocht, bekeken en betreden. Je kunt zelfs voor veel geld onmogelijke plekken als de top van de Everest en de Zuidpool bezoeken – als toerist!
Ik mag graag lezen over een tijd waarin er nog witte vlekken op de kaart waren en in die behoefte voorziet Een leven met Alexandra David-Néel.
Zij was de eerste vrouw die Lhasa bezocht, de spirituele hoofdstad van het raadselachtige Tibet, zetel van de Dalia Lama. Wat daar bijzonder aan is, is dat Lhasa niet alleen ontoegankelijk was door de zeer hoge ligging, maar ook een verboden stad was. Buitenlanders werden er niet toegelaten en menig ontdekkingsreiziger werd bij de poorten gedwongen onverrichterzake terug te keren... of kwam helemaal niet terug van de ontdekkingsreis.
De Russische ontdekkingsreiziger Przewalski (bekend van de paardjes) deed vergeefse pogingen tot de stad door te dringen en pas aan het eind van de 19e eeuw slaagden de eerste niet-Tibetanen er in de stad te bezoeken.
De eerste vrouw die er (vermomd) wist binnen te dringen en er ongeschonden weer kon vertrekken was Alexandra David-Néel, in 1924. Niet veel later zou de stad door politieke spanningen tussen de wereldmachten China en Engeland (The great game) opnieuw voor lange tijd verboden gebied worden.


Een leven met Alexandra David-Néel vertelt – in drie delen – haar Lhasa-avontuur, maar er is meer. Alexandra was namelijk niet zomaar een avonturierster, ze beleed het boeddhisme en studeerde en leefde jarenlang onder boeddhistische monniken in het Himalayagebergte. Pas op haar 77ste keert ze definitief terug naar haar geboorteland Frankrijk en stort zich op het schrijven van boeken... en het 'pesten' van haar verzorgster.
Deze strip richt zich – behalve op de ontdekkingsreizen van Alexandra – ook op haar relatie met Marie-Madeleine Peyronnet, die in 1959 haar verzorgster/huishoudster en gezelschapsdame werd en dat bleef tot Alexandra's dood.
Striptekenaar/schrijver Fred Campoy baseerde zich op het boek dat Peyronnet schreef over haar jaren met David-Néel.
Dit eerste deel handelt voornamelijk over de eerste kennismaking tussen die twee en over het onverzettelijke karakter en de eigenaardigheden van David-Neel, die haar verzorgster soms ontroerden, maar vaak ook tot razernij dreven.
Interessante strip over een buitengewone vrouw!



(HH)

Interesse? Koop het album hier!