Recensie De machine Jacobs HC door Edgar P. Jacobs & Pierre Sterckx + Rosinski Artbook 40 jaar Thorgal HC door Grzegorz & Piotr Rosinski

Recensie De machine Jacobs HC door Edgar P. Jacobs & Pierre Sterckx + Rosinski Artbook 40 jaar Thorgal HC door Grzegorz & Piotr Rosinski

 

Recensie De machine Jacobs HC
door Edgar P. Jacobs & Pierre Sterckx +
Rosinski Artbook 40 jaar Thorgal HC
door Grzegorz & Piotr Rosinski

 

Pierre Sterckx is een kunsthistoricus met liefde voor strips. Zoiets is op zichzelf al een zeldzaamheid. Helemaal bijzonder is dat hij zijn vak en zijn liefde bij elkaar laat komen in De machine Jacobs, het zoveelste boek over het werk van de schepper van Blake & Mortimer.
Sterckx analyseert Jacobs' werk. En dat doet hij grondig. Wie het leuk vindt nieuwe woorden te leren is bij Sterckx aan het goede adres. Ik heb toch een aardige woordenschat, maar ik kwam heel wat woorden die ik niet kende tegen in de eerste helft van Sterckx' boek. Misschien staan er in de tweede helft nog veel meer, maar dat heb ik niet gehaald.
Het werd me allemaal een beetje teveel. Sterckx doet namelijk nogal aan hineininterpretieren.
Dat Jacobs alles wat Streckx er in meent te herkennen met opzet in zijn werk gestopt zou hebben lijkt me eerlijk gezegd nogal euh.... sterckx.


De schrijver neuzelt pagina's lang door over de elementen vuur en water, twee tegengestelde krachten die verbonden worden in Jakobs' Zwaardvis, die immers zowel onderzeeër is als vliegtuig.
Hm. Wou Jacobs niet gewoon een cool futuristisch vliegtuigje tekenen? Ook het gebruik van zowel prehistorie als science-fiction heeft volgens Sterckx een veel diepere betekenis. En dat Jacobs niets loslaat over de jeugd van zijn helden komt omdat ze rechts uit de oerknal tot ons komen. Of zoiets...
Ik zie het anders: Jacobs maakte avonturen voor de jeugd en de prehistorie en de science-fiction waren populair bij de jongens.
Ook verbaast Pierre zich over de wirwar van lijntjes op Jacobs' schetsen en laat daar een theorie op los: Jacobs temde tussen schets en uiteindelijke tekening de chaos door de juiste lijnen uit de wirwar te kiezen.
Ik herhaal: Hm. Dat doet zo'n beetje elke tekenaar, toch?
Het zal in de kunstwereld misschien de gewoonte zijn, maar het wordt een beetje vervelend, te zweverig en te ver gezocht naar mijn smaak.
Maarrr... Het beeldmateriaal in dit boek is prachtig. Veel schetswerk van Jacobs, veel origineel werk en allemaal perfect gereproduceerd.
Mijn advies aan de lezer luidt daarom: Laat die analyse links liggen en geniet van de afbeeldingen in dit boek.
Is natuurlijk ook maar een mening, want de uitgever bedankt achterin dit boek de schrijver met de woorden:
'Voor Pierre die me op een andere manier heeft leren kijken naar de platen van Edgar P. Jacobs'.
Tja...

Een ander boek in dezelfde categorie is Rosinski Artbook Thorgal 40 jaar.
We hebben al een zeer fraaie Rosinski monografie in de kast staan (klik hier voor de recensie), dus is deze wel nodig?
Wel, die eerste is eigenlijk een zeer rijk geïllustreerd monsterinterview met de tekenaar van Thorgal en richt zich op diens hele stripcarrière. Dit boek bevat hoofdzakelijk voorplaten en aanverwant tekenwerk voor Thorgal.
Rosinski schildert altijd de voorplaten voor Thorgal (en die voor alle Thorgal neven-reeksen) en die worden hier - zonder teksten en titels - afgedrukt in hun oorspronkelijke vorm. Prachtig koffietafelboek, waar gelukkig geen kunsthistoricus aan te pas gekomen is.

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!