Recensie Zij schreven geschiedenis 01 Vercingetorix door Fred Vignaux, Eric Adam, Didier Convard & Stephane Bourdin

 Recensie Zij schreven geschiedenis 01 Vercingetorix door Fred Vignaux, Eric Adam, Didier Convard & Stephane Bourdin

 

Recensie Zij schreven geschiedenis 01 Vercingetorix
door Fred Vignaux, Eric Adam, Didier Convard & Stephane Bourdin

 

Een leraar die de stof die hij onderwijst beheerst is niet per definitie een goede leraar; je moet het ook op de leerlingen óver weten te brengen. Het verschil tussen een goede en een slechte geschiedenisleraar, bijvoorbeeld, is enorm. Op de middelbare school hadden we er één die het woord 'lesstof' zo letterlijk nam dat de woorden haast in poedervorm uit zijn mond kwamen, en we hadden er één die precies het tegenovergestelde deed. Goed; hij sprak met consumptie – zeker als er sappige details aan de orde waren – maar ik zat gelukkig niet op de voorste bank en hij wist wél hoe hij 't brengen moest.
Met schrijvers is het eigenlijk net zo: Ooit kocht ik hét standaardwerk voor de Nederlandse geschiedenis Erflaters van onze beschaving van Jan & Annie Romein. Jan & Annie zullen hun feitjes echt wel op een rijtje gehad hebben, maar mijn hemel: er was geen dóórkomen aan.
Zo gaat het ook vaak met historische strips. Een interessant historisch uitgangspunt is geen garantie voor een goede strip.
Qua feiten zit het met de nieuwe historische reeks van Daedalus Zij schreven geschiedenis volgens mij wel goed. Er werkt zelfs een heuse historicus mee aan het eerste deel Vercingetorix; Stephane Bourdin geeft adviezen en verzorgt een informatief dossier achterin het boek. Ook de namen in het te verstrippen rijtje klinken als een klok: Vercingetorix, Napoleon, Catherina de Medici, Djenghis Khan, Charles de Gaulle. Charles de Gaulle? Is dat niet wat te veel eer? Na ja, zover zijn we nog lang niet. Laten we maar eens bij het begin beginnen met les één: Vercingetorix.

 

Napoleon zal in deze reeks drie delen toebedeeld krijgen, maar met Vercingetorix zijn Eric Adam en Didier Convard (De geheime driehoek, Sneeuw: Het begin & De oorsprong) na één deel klaar. Veel historische feiten zijn er dan ook niet bekend over deze ambitieuze Arverner. Wat 'we' van hem weten weten we voornamelijk via Julius Caesar, zijn grote vijand.
Diens boek 'De Gallische oorlog' ligt aan de basis van deze strip, waarin Vercingetorix grappig genoeg juist zijn levensverhaal vertélt aan Julius, terwijl die bezig is met zijn beroemde boek.
Vercingetorix handelt daardoor voornamelijk rond veldslagen, krijgslisten en oorlog.
De lezer krijgt een uitstekend beeld van wat er zich destijds in 'heel Gallia' heeft afgespeeld en waarom. Alesia blijkt wel degelijk bestaan te hebben, al kan de oudste inwoner van Asterix' dorp Nestorix het zich niet meer herinneren...
Het tekenwerk van Fred Vignaux (Sneeuw: De oorsprong, Roep van de legenden) is OK en ondersteunt het verhaal.
Als historische strip niets mis mee, maar het is wel een onderneming die enkel de bovenmatig geïnteresseerden bij de les zal houden.
Adam & Convard tonen zich geen slechte vertellers, maar komen niet als rasvertellers uit de bus. Een beetje tussen de twee geschiedenisleraren van mijn middelbare school in.
Niet gortdroog maar echt sappig is 't ook niet te noemen...


(HH)

Interesse? Koop het album hier!