Recensie Fatale vakanties HC integraal door Vittorio Giardino

Recensie Fatale vakanties HC integraal door Vittorio Giardino

 

Recensie Fatale vakanties HC integraal
door Vittorio Giardino

 

Fatale vakanties van Vittorio Giardino verscheen al eens bij uitgeverij Casterman, maar de uitgave die uitgeverij Saga nu het licht heeft doen zien is de 'integrale' en bevat ook het tweede deel dat nooit een uitgave in het Nederlands haalde.
Fatale vakanties is een bundeling van korte verhalen. De hoofdpersonen zijn voor elk verhaal weer anderen, maar er zijn overeenkomsten: Doorgaans zijn ze welgesteld, vrouwelijk en schoon van gestalte. Giardino mag graag mooie vrouwen tekenen en wij zien Giardino graag mooie vrouwen tekenen.
Al teveel sympathie heeft Giardino trouwens niet voor zijn vaak wat geborneerde dames, en daarin zit de kracht van Fatale vakanties. De verhalen zijn cynisch en de jetsetters komen meer dan eens bedrogen uit. Zoals de titel al aangeeft eindigen hun zonnige vakanties vaak in een plas bloed.


Het eerste deel (het oorspronkelijke Fatale vakanties) is sterker dan het tweede Voyages de reves (Droomreizen), maar van Giardino's sierlijke tekenwerk krijg je niet gauw genoeg en het is goed dat deze verhalen nu ook beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt. Als toetje heeft Saga achterin deze integrale een flink aantal pagina's opgenomen met illustraties en omslagontwerpen. Verzorgde uitgave, zoals we dat inmiddels van Saga gewend zijn.
Het is droevig gesteld met de leverbaarheid van Giardino's strips in Nederland. Zo is van zijn Hongaarse rapsodie (Max Fridman deel 1) nooit een herdruk verschenen en is de 1e druk van Mondria een gezocht item waarvoor ook ondergetekende vrij diep in de buidel moest tasten. Ook Jonas Fink en Sam Pezzo zijn al jaren niet meer leverbaar. Nu Saga eenmaal het spoor van Giardino geroken heeft kunnen we alleen maar hopen op méér Giardino-werk bij deze uitgever...


(HH)

Interesse? Koop het album hier!