Recensie Man van het jaar 08 HC 44 v. Chr. De man die Caesar wilde wreken door Tommaso Bennato & Latour

 Recensie Man van het jaar 08 HC 44 v. Chr. De man die Caesar wilde wreken door Tommaso Bennato & Latour

 

Recensie Man van het jaar 08 HC 44 v. Chr.
De man die Caesar wilde wreken
door Tommaso Bennato & Latour

 

Dit leerde ik vroeger op school: Judas verraadde Jezus aan de Romeinen. Dat moest. Dat was 'Gods plan'. Jezus moest immers sterven voor onze zonden.
'Maar als dat móest... dan kon Judas er toch eigenlijk niets aan doen? Dan was 't toch ook niet eerlijk dat Judas daarvoor gestraft werd?' overdacht ik tijdens de bijbelles.
Ik moest aan deze vroegere filosofische overwegingen terugdenken toen ik De man van het jaar 44 v. Chr. las.

De albums in de serie Man van het jaar zijn – laat ik het voorzichtig zeggen – nogal wisselend van kwaliteit. Op zich niet zo heel verwonderlijk: Er zijn telkens andere creatieve krachten aan het werk. Eigenlijk vielen alle delen die ik las – na een veelbelovende start met het erg goede eerste deel De onbekende soldaat – me tegen. Maar ja; deel 8 handelt over de dood van Caesar en dat triggerde me om De man die Caesar wilde wreken een kans te geven.
Gelukkig maar. Prima deel!
Het tekenwerk van Tommaso Bennato is boeiend en past bij de historische setting, zoals ook zijn onlangs verschenen deel uit de reeks 7 Wonderen De vuurtoren van Alexandrië reeds bewees.
Het verhaal van Latour (die ook deel 3 De man die 'merde' riep in Waterloo schreef en verder bekend is van Lady Spitfire, Wisher en Spyder) is interessant.
Caesar wordt gedood door een groot aantal senatoren. Caesar's persoonlijke lijfwacht Quintus Falco is nét te laat om het te voorkomen.
Zijn beschadigde been weerhield hem er van tijdig in de senaat aanwezig te zijn en als hij binnenkomt is Caesar reeds gestorven.
Hij besluit de keizer te wreken. Maar wié is de uiteindelijke moordenaar van Caesar? Hij werd met talloze messteken om het leven gebracht, door talloze handen. Falco's onderzoek leidt hem tot een opvallende conclusie.
Er zijn namelijk onverklaarbare dingen gebeurd. Caesar heeft een lijst in zijn hand met daarop alle samenzweerders en was vlak voor de aanslag gewaarschuwd. Waarom is hij tóch naar de senaat gegaan? Waarom heeft hij niet gewacht op zijn lijfwacht?
Uitstekende historische strip die maar eens aantoont dat geschiedenis geen statisch wetenschap is, maar op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden, zoals ik als kind per ongeluk intuïtief al aanvoelde.



(HH)

Interesse? Koop het album hier!