Recensie Monsieur Vincent Heilige onder de musketiers HC door Martin Jamar & Jean Dufaux

Recensie Monsieur Vincent Heilige onder de musketiers HC door Martin Jamar & Jean Dufaux

 

Recensie Monsieur Vincent Heilige onder de musketiers HC
door Martin Jamar & Jean Dufaux

 

Vincent Depaul werd al eerder in een stripalbum geëerd; Raymond Reding verstripte het leven van deze heilige in 1957. Het album Monsieur Vincent – vriend van de armen werd nooit herdrukt en je zult aardig je best moeten doen om er een exemplaar van te pakken te krijgen. Of diep in de buidel moeten tasten...
Gelukkig is er sinds kort een goedkoper alternatief om toch een strip te kunnen lezen over deze heilige: Vincent – Heilige tussen musketiers.
Stripschrijver Jean Dufaux en striptekenaar Martin Jamar (samen maakten ze ook Dubbelmasker en De rovers van de Keizerrijken) specialiseren in historische strips en de periode waarin Monsieur Vincent leefde is hen op het lijf geschreven.
Jamar heeft een fraaie hand van tekenen en inkleuren, Dufaux slaagt er in deze heilige levensecht op papier te krijgen. Vincent conformeert zich niet en houdt vast aan zijn normen en waarden, in een wereld die zich van normen en waarden in het algemeen bijzonder weinig lijkt aan te trekken. Toch houdt Vincent zich staande – meer dan dat – en komt hij over als een sterk man en zeker geen watje.
Een heiligenbiografie was anno 1957 in het door Katholicisme gedomineerde milieu van de jeugdbladen wellicht 'van deze tijd', anno 2017 ligt dat anders.
Daarom maakt Jean Dufaux er een soort detective-verhaal van.
Dat doet echter geen afbreuk aan de statuur van Meneer Vincent.
Geen opzienbarende strip, maar een leuke update van dat in de afgelopen 60 jaar toch wel wat verouderde album van Raymond Reding.


En hoe zit dat met die vreemde, sobere, weinig wervende cover, waarop niet eens het gezícht van de hoofdpersoon te zien is?
Een heilige leeft alleen ter meerdere eer en glorie van de Heer en
cijfert zichzelf altijd weg!
Nobel, maar daardoor moet deze strip enkel en alleen op de naam van de auteurs verkocht worden en dat is wellicht wat teveel gevraagd...



(HH)

Interesse? Koop het album hier!