Recensie Sophie integraal 1 HC Starter tegen de brokkenmakers Het huis aan de overkant & Het ei van Karapolie door Jidehem

Recensie Sophie integraal 1 HC Starter tegen de brokkenmakers Het huis aan de overkant & Het ei van Karapolie door Jidehem

 

Recensie Sophie integraal 1 HC
Starter tegen de brokkenmakers / Het huis aan de overkant &
Het ei van Karapolie
door Jidehem

 

Nederlandse uitgeverijen zijn druk aan het spitten in oude Robbedoezen, Pilotes en Kuifjes, op zoek naar 'klassieke' strips die ze in integrale editie op de markt kunnen brengen. Met name vorig jaar bleek hóe dol de Nederlandse striplezer is op oude wijn in nieuwe zakken en nu buitelen de uitgevers over elkaar heen om een nieuwe verkoopsucces in de trekhaakjes te krijgen. Geef ze eens ongelijk, en de liefhebber spint er goed garen bij, want al die integrales zijn stuk voor stuk goed verzorgd uitgegeven en meestal voorzien van een flinke berg achtergrondinformatie.
Maar soms duikt men 'klassieke' strips op waarvan je je af kunt vragen of die de term 'klassieker' wel verdienen.
Sophie van Jidéhem bijvoorbeeld. Hoewel uitgeverij Dupuis maar liefst twintig albums van Sophie (21 als je Starter tegen de brokkenmakers meetelt) op de markt bracht, heb ik Sophie toch eigenlijk altijd meer gezien als een tijdschriftvuller dan als een klassieker. Ik bedoel daarmee de strip niet af te kraken, ze paste uitstekend in het Robbedoes jeugdblad van die tijd en deed niet onder voor vele van haar collegastriphelden, behalve voor de échte klassiekers natuurlijk.
We passen niet állemaal op het erepodium...

 

De uitvoering die uitgeverij Arboris dit album meegeeft is weer prima, informatief dossier en ze beginnen netjes bij het begin, bij Starter, de autorubriek uit Robbedoes die Jidéhem overnam van leermeester Franquin en die hij uitbouwde tot een echte strips. In het tweede album stal een klein meisje – gemodelleerd naar Jidéhems dochter – de show en ze nam de strip brutaalweg over van de kleine autokenner.
Auto's tekenen, dat kon Jidéhem als de beste. Hij werkte jarenlang als assistent van Franquin aan Robbedoes en Guust en veel van de zo karakteristieke auto's in die strips zijn van zijn hand. Maar kon hij ook op eigen benen staan?
Zeker, al is wel duidelijk dat tijdgebrek hem parten heeft gespeeld. Meneer Dupuis zag een eigen strip voor Jidéhem niet zo zitten; die moest zich maar liever concentreren op Robbedoes. Jidéhem maakte zijn eerste albums dus tussen de drukke werkzaamheden voor Franquin en het weekblad Robbedoes door. Jidéhem's stijl wisselt gedurende de drie avonturen die in deze eerste integrale zijn opgenomen tussen die van Franquin, Morris (!) en die andere Robbedoes grootheid – Tillieux.
Jidéhem zal pas later zijn éigen stijl vinden, meer á la Berck van Sammy, en helaas wat minder interessant dan die van zijn grote voorbeelden.

 

De verhalen zijn – typisch voor die tijd en de Dupuisstal – vriendelijke wat kinderlijke avonturenstrips. Wat ze bijzonder maakt is de liefde die Jidéhem heeft voor techniek. Het geeft een extra fantasievol randje aan de strip als de vader van Sophie bijvoorbeeld het ei van Karapolie uitvindt, een zweefautootje dat zijn tijd ver vooruit was.
Maar het allermooist aan Sophie dat zijn... die autootjes...

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!