Recensie WW2.2 Een andere Tweede Wereldoorlog 1. De slag om Parijs & 2. Operatie Felix door Boivin, Henninot, Marcial Toledano, David Chauvel & Jose Manuel Robledo

 

Recensie WW2.2 Een andere Tweede Wereldoorlog
1. De slag om Parijs &
2. Operatie Felix
door Boivin, Henninot, Marcial Toledano,
David Chauvel & Jose Manuel Robledo

 

Ooit maakte ik voor school een werkstuk over D-Day. Eerlijk gezegd niet omdat dat me buitengewoon interesseerde, maar vooral omdat we daar thuis een dik boek over hadden staan en omdat ik de film had gezien. Tot dan toe had ik de invasie – en het verloop daarvan – min of meer als iets vanzelfsprekends gezien: Natuurlijk waren de Amerikanen ons te hulp gekomen en natuurlijk hadden ze de Duitsers teruggedreven. Maar terwijl ik het boek las werd me duidelijk dat het verloop van de invasie even gemakkelijk héél anders had kunnen zijn.
Het succes van Operatie Overlord hing voor een heel groot deel van toevalligheden af.
Dat besef wakkerde – zoals ongetwijfeld een beetje de bedoeling van zo'n opdracht was – mijn belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog in 't bijzonder en Geschiedenis in 't algemeen aan.
Het werd me al snel duidelijk dat die afhankelijkheid van kleine zaken en toevallige gebeurtenissen niet alleen gold voor D-Day, maar bijvoorbeeld evengoed voor het succes dat Hitler aanvankelijk boekte met zijn Blitzkrieg. Een klein beetje zand in de raderen en de hele zaak had al veel eerder vast kunnen lopen.
De nieuwe stripserie WW2.2 gaat uit van dat gegeven.
Wat als Hitler nog vóór het uitbreken van de oorlog omgebracht zou zijn?

Het eerste album De slag om Parijs bevat een grafisch prachtig vormgegeven proloog, waarin tekenaar Henninot (XIII Mystery Little Jones) Georg Elser letter voor letter een misdaad laat bekennen en we steeds verder inzoomen op het resultaat daarvan.
Daarna neemt een andere tekenaar het stokje over voor het eigenlijke verhaal van het album.
Boivin tekent op scenario van David Chauvel (Arthur, Cosa nostra, Wollodrin) de belevenissen van Sergeant Ferdinand Meunier en die van zijn Zesendertigste compagnie.
Hitler dood betekent nog niet dat de Tweede Wereldoorlog vermeden kon worden. De Geallieerden bedenken een plan om de vijand in Parijs in de val te lokken. De zesendertigste compagnie heeft de eer hen op te mogen wachten en de ogenschijnlijke rust in de uitgestorven Franse hoofdstad dreigt de groep mannen in slaap te sussen. Dankzij een ongeoorloofd uitstapje van twee van Meunier's mannen worden ze ineens de vijand gewaar en dan breekt in Parijs de hel los...

 
Het tweede deel concentreert zich rond de slag om de rots van Gibraltar, strategisch gezien een belangrijk punt, want wie Gibraltar in handen heeft controleert de toegang tot de Middellandse Zee.
Operatie Felix wordt geschreven door José Manuel Robledo (Ken Games) en getekend door Marcial Toledano (ook van Ken Games) en heeft eigenlijk weinig uit te staan met het eerste deel. Verschillende eenheden van het Duitse (en het Spaanse) leger hebben gemeenschappelijke belangen, maar werken elkaar bij het bezetten van Gibraltar eerder tegen dan elkaar voort te helpen...

Zeven delen staan er gepland van WW2.2. Elk album is gesitueerd op een plek die in de échte Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelde, maar verder is er – behalve het feit dat der Führer niet meer tot de levenden behoort – geen overeenkomst tussen de albums die door verschillende teams van tekenaars en schrijvers vervaardigd zullen worden. Je vergeet overigens al snel dat deze strips zich in een alternatief universum afspelen, de verhalen hadden ook zo in een 'gewone' oorlogsstrip kunnen staan. Hitler dood, het maakt dus weinig uit...
Ergens had ik verwacht dat die prachtige proloog elders in de serie van grotere invloed zou zijn geweest...

(HH)

Interesse? Koop het album hier!