Recensie Ontboezemingen HC door Olivier Pont

 Recensie Ontboezemingen HC door Olivier Pont

 

Recensie Ontboezemingen HC
door Olivier Pont

 

Ik zal eerlijk zijn: ik had – ondanks de hoge kwaliteit van Olivier Pont's vorige strip Over de grenzen van de tijd – weinig fiducie in zijn nieuwe stripalbum Ontboezemingen.
Een boek over de relatie tussen vrouwen en hun boezems, tja... zat ik daar als man wel op te wachten? We weten allemaal dat vrouwen anders in elkaar steken dan mannen, niet alleen fysiek maar ook geestelijk, en dat de relatie die vrouwen met hun boezem hebben daardoor wellicht iets gecompliceerder uitvalt dan de overzichtelijke relatie die de meeste mannen hebben met vrouwenborsten.
Ik vreesde dat het een neuzelboek zou worden vol geëmancipeerde praat. Niet dat ik iets heb tegen emancipatie, ik ben helemaal voor het gelijk behandelen van mannen en vrouwen, alleen krijg ik zo langzamerhand de indruk dat het doel van de emancipatie bereikt is en de weegschaal nu naar de ándere kant doorschiet. De tijd is rijp voor evrouwcipatie.

Hoewel het niet valt te ontkennen dat dit een zacht boek is, is het resultaat toch naar mijn mening zowel geschikt voor vrouwen als mannen.
Met plezier heb ik gelezen hoe Pont ons vakkundig deelgenoot maakt van zeven momenten in zeven verschillende vrouwenlevens.
Allereerst is zijn tekenwerk heel fraai, licht en vol leven, waarbij de sfeervolle inkleuring van Laurence Croix het geheel áf maakt.
Pont zet zowel vrouwen van normaal postuur als de 'plank' Chloë en de rijpe en gevulde Sylvia overtuigend op papier.
Het best aan dit album zijn echter de verhalen. Heel verschillend en de één maakt wat meer indruk dan de andere, maar in elk van de zeven verhalen weet Pont te verrassen, te ontroeren en te verbazen.
En die borsten... ja die spelen een rol.
Maar wat Pont ons eigenlijk vertelt is dat elke vrouw anders is en dat de buitenkant lang niet altijd inzicht geeft in de binnenkant.
Pont heeft een fraai boek afgeleverd dat zeker ook geschikt is voor mannen, maar ik zou het de echte macho's niet direct aanraden.
...Alhoewel die er wellicht het meest van zouden kunnen opsteken...

(HH)

Interesse? Koop het album hier!