Recensie De advocaat 1 Juridische spelletjes door Frederic Volante, Laurent Galandon & Frank Giroud

 Recensie De advocaat 1 Juridische spelletjes door Frederic Volante, Laurent Galandon & Frank Giroud

 

Recensie De advocaat 1 Juridische spelletjes
door Frederic Volante, Laurent Galandon & Frank Giroud

 

Na een strip waarin een rijke stinkerd de onverwachte held speelt is er nu opnieuw een strip over een held met een beroep dat je niet direct associeert met het beleven van avonturen.
Zijn wij nou ouderwets, of moeten striphelden gewoon arm zijn, ongebonden?
Werkloos of met een vaag baantje als journalist. Piloot desnoods. Géén verantwoordlijkheden hebben lijkt een betere basis voor een bestaan als held dan een huisje-boompje-beestje type of – erger – iemand die aan het hoofd staat van een Multinational of een advocatenkantoor.
Want ja, de held van De Advocaat is... advocaat!
'Wat is een afokaat?' vraagt het zoontje van Zeinab Zaïdi die verdacht wordt van misdaden tegen de mensheid. 'Iemand die mensen verdedigt', antwoord zijn vader. Maar meester Leopold Sully-Darmon doet méér dan dat. Hij is bereid behoorlijk ver te gaan voor zijn cliënten. Waarom doet hij dat? Hij bekommert zich voornamelijk om rebellen en verschoppelingen en dat brengt wel roem, maar géén geld. Maar ook die roem lijkt niet de reden dat de advocaat met de bijnaam LSD zich het vuur zo uit de sloffen loopt.
LSD, Lysergeenzuurdi-ethylamide; het is het enige rock 'n' rollerige aan advocaatje Leopold.
Het is dan ook geen verwijzing naar de drug (net zoals Lucy in the Sky with Diamonds dat niet was [wél!]) maar gewoon een opsomming van zijn initialen...

 

Juridische spelletjes, het eerste deel van De Advocaat, is getekend door Frederic Volante, die niet eerder strips publiceerde in Nederland. Zijn tekenwerk ziet er goed uit, als hij wat meer ervaring opdoet kan hij vermoedelijk prima aansluiten bij collega's die andere Derde Stroming-strips als Alfa, IRS en Miss Oktober naar een middelgroot publiek tekenden.
Dat lijkt trouwens het doel van deze strip, de subtop bereiken (al zou de top zelf natuurlijk mooi meegenomen zijn).


De auteurs Laurent Galandon (Bloemenschrift, Voor een beetje geluk, Het vervloekte kind) en Frank Giroud (Quintett, De tien geboden, De Fleury-Nadals) zijn duidelijk van plan een sociaal geëngageerde strip te maken. Een ietsje méér dan alleen maar avonturen beleven. De etnische achtergrond en het emotionele verleden van hun hoofdpersoon zijn de factoren die voldoende interesse bij de lezer moet generen om deze actie-strip-zonder-al-teveel-actie te blijven volgen.
In dit eerste deel lukt dat aardig, al zullen vervolgdelen moeten uitwijzen of De advocaat net zo aansprekend zal blijken te zijn als die andere onwaarschijnlijke stripheld Largo Winch...

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!