Recensie Narcisse 1 Memoires van de andere wereld HC door Chanouga

 Recensie Narcisse 1 Memoires van de andere wereld HC door Chanouga

 

Recensie Narcisse 1 Memoires van de andere wereld HC
door Chanouga

 

Het schijnt dat uitgeverij Strip2000 een samenwerkingsverband is aangegaan met een Franse uitgeverij: Strip2000 mag alle strips van de Edition Pacquet in het Nederlands gaan vertalen en de Fransen mogen naar believen de archieven van Strip2000 plunderen. Nu Strip2000 onder de imprint Gorilla zo'n vijfentwintig albums heeft uitgegeven lijkt het erop dat de Franse uitgeverij het kortste strootje getrokken heeft: Het fonds van Pacquet is veel gevarieerder dan dat van Strip2000, die voornamelijk in gagstrips grossieren. Des te beter voor de Nederlandse striplezer!
Zo vinden we naast genre-strips ook strips met wat meer diepgang in het Gorilla fonds.


Narcisse viel meteen op door de mysterieuze tekeningen. Striptekenaar Chanouga kleurt zijn eigen werk in met kleurpotlood of krijt. Het kan ook zijn dat-ie het met de computer doet, maar het heeft een organische uitstraling. Met name in zijn landschappen en zeegezichten ziet dat er fantastisch uit! Prachtig, dat diepe groen. Deed me denken aan het Prado's Ardalén, één van de grootste stripverrassingen van de afgelopen jaren. Chanouga's mensfiguren doen wat onder voor zijn natuurtekeningen, maar ik vermoed dat Narcisse zijn debuut is en dat 't helemaal goed gaat komen met deze stripmaker. Wat er ook met bakken te vinden is in Narcisse is sfeer. Prachtige mistpartijen overspoelen de schepen waarop Narcisse als scheepsjongen zeebenen en incasseringsvermogen kweekt. De strip doet wat denken aan Schimmenspel, maar is verfijnder.


Het verhaal van de jongen die droomt van de zee, maar geconfronteerd wordt met de harde werkelijkheid mag als bekend verondersteld worden, maar Chanouga's verhaal neemt een onverwachte wending als de bemanning van de Saint Paul Narcisse na een schipbreuk aan zijn lot overlaat op een eiland vol kannibalen.
Aan het eind van dit eerste deel lezen we in het bijgevoegde dossier dat Narcisse echt bestaan heeft en jaren later als getatoeëerde wilde weer opdook in de 'beschaafde' wereld.
Dat maakt de strip er alleen maar intrigerender door.
Bovendien hebben we dat verhaal dus nog te goed van Chanouga...

(HH)

Interesse? Koop het album hier!