Recensie Tuff ladies HC 24 opmerkelijke vrouwen door Till Lukat

Recensie Tuff ladies HC 24 opmerkelijke vrouwen door Till Lukat

 

Recensie Tuff ladies HC
24 opmerkelijke vrouwen
door Till Lukat

 

De menselijke geschiedenis kent vele vreemde figuren. In de geschiedenisboeken ligt – logisch – de nadruk vaak op de 'galerij der groten', maar ik persoonlijk vind de nutcases veel interessanter, de zonderlingen en de waanzinnigen. Vaak kom je ze tegen in de kantlijnen van de geschiedenis.
Ik las bijvoorbeeld een boek over de verovering van Mount Everest, waarin slechts enkele regels gewijd waren aan Maurice Wilson die een even simpel als geniaal plan had bedacht om de top van de Everest te bereiken. Hij zou zijn vliegtuigje enige tientallen meters ónder de top gecontroleerd laten neerstorten en het laatste stukje lopen! Het is niet goed met 'm afgelopen, maar dat zal je niet verbazen. Of wat te denken van John Ainsworth Horrocks, die door zijn éigen kameel werd doodgeschoten?
Als je veel historische boeken leest kom je tientallen van dit soort vreemde gasten tegen, waar eigenlijk maar vrij weinig over bekend is.


Toen Tuff ladies – 24 opmerkelijke vrouwen werd aangekondigd hoopte ik dat Till Lukat – die duidelijk 24 wat obscuurdere figuren had opgediept voor zijn bundel – van dit soort ondernemende geesten voor het voetlicht zou brengen, maar dat viel tegen.
De vorm die hij kiest is slim: Een portret van de 'Taaie Dame', een stripje van vier plaatjes met een anekdote uit haar leven en een korte biografie daaronder. Het is een vorm waar ikzelf ook al eens mee geëxperimenteerd heb voor stripjes over mijn geliefde nutcases, maar waar ik totnogtoe geen bevredigend resultaat mee wist te behalen.
Dat vind ik trouwens ook gelden voor het werk van Lukat: Het idee is goed en veelbelovend, maar de uitwerking kan mij niet genoeg boeien.
De stripjes zijn niet veelzeggend genoeg, misschien had het gewerkt als hij betere grappen over hen had gemaakt of méér plaatjes tot zijn beschikking had gehad.
Tuff ladies blijft nu een wat oppervlakkig en naïef boekje.
Het tekenwerk van Lukat helpt ook niet echt: Zijn krasserige stijl is nog onvolgroeid.
Maar hij is nog jong, dus laat ik 'm niet meteen helemaal afschrijven.
De verdienste van Till Lukat bestaat er nu nog voornamelijk uit dat hij vierentwintig bijzondere vrouwen even in het zonnetje heeft gezet...


(HH)

Interesse? Koop het album hier!