Recensie Surcouf deel 1. De geboorte van een legende & 2. De tijger van de zeeën door Guy Michel, Erick Surcouf & Arnaud Delalande

Recensie Surcouf deel 1. De geboorte van een legende & 2. De tijger van de zeeën door Guy Michel, Erick Surcouf & Arnaud Delalande

 

Recensie Surcouf
1. De geboorte van een legende &
2. De tijger van de zeeën
door Guy Michel, Erick Surcouf & Arnaud Delalande

 

Surcouf was een beruchte kaper. Kapers zijn geen zeerovers en geen militairen, maar hangen daar zo'n beetje tussen in. Ze zijn in dienst van de koning en vallen enkel schepen aan die in oorlog zijn met hun land. Een belangrijk verschil; want op piraterij stond de doodstraf.
Nazaten van Surcouf hoefden zich dus niet te schamen voor de helden- en/of schurkendaden van hun beroemde voorvader. Dat ze dat niet doen blijkt uit het werk dat Erick Surcouf verricht voor een strip rond zijn beroemde voorouder.
Samen met Arnaud Delalande (De laatste kathaar) verzorgt hij namelijk het scenario van de reeks Surcouf.

 

De journalist Jonas Wiggs probeert het levensverhaal van de kaperkapitein in beeld te brengen. Hij bezoekt en interviewt mensen die Surcouf gekend hebben. Een inventieve manier van Delalande en Surcouf om Surcouf's levensverhaal te vertellen en het voorkomt de 'toen-deed-ie dit-en-toen-deed-ie-dat' valkuil.
Aan het eind van het eerste deel De geboorte van een legende krijgt Jonas de kans van zijn leven. Als Wiggs op Île de France (Mauritius) onderzoek doet vaart De Triton de haven binnen. Aan boord is kapitein Surcouf!
Wiggs stelt zich aan Surcouf voor als John J. James uit Philadelphia, maar Surcouf doorziet de leugen en onder bedreiging van Surcouf's zwaard werpt Wiggs zijn masker af en onthult zijn ware identiteit en zijn beroep: journalist voor The Times.
Surcouf doet hem een voorstel: aan bood meevaren en Surcoufs' heldendaden op papier zetten.
Wat Surcouf niet weet is dat Wiggs nóg een masker draagt en in dienst is van de Engelse regering.
Hij is belast met de opdracht Surcouf te doden...

 

Het tekenwerk van Guy Michel (Drakenbloed) is wat grof, maar hij en de twee scenaristen weten het bekende verhaal van Surcouf op een frisse manier te herinterpreteren.

(HH)

Interesse? Koop het album hier!