Recensie Soda 13 Verrijzenis door Dan Verlinden & Tome

Recensie Soda 13 Verrijzenis door Dan Verlinden & Tome

 
Recensie Soda 13 Verrijzenis door Dan Verlinden & Tome

 

Soda is verrezen! Eerlijk gezegd geloofde ik er niet meer zo in, na dat jarenlange gebakkelei tussen schrijver Philippe Tome en tekenaar Bruno Gazzotti, maar deel 13 Verrijzenis is een feit; Soda is terug.
Zonder Gazzotti, maar sterker dan ooit.
In dit eerste deel van een tweeluik (?) jaagt Soda op terroristen en wordt er een link gelegd terug naar de 11e september van 2001. Mooi hoe Tome hier de meest ingrijpende gebeurtenis in het werkelijke New York – het ineenstorten van de Twintowers – de wereld van het stripverhaal insleept.
Soda lijkt op het eerste gezicht een toegankelijke, grappige strip over een politieagent die zich om zijn arme oude moedertje heftige emoties te besparen voordoet als priester, maar is in werkelijkheid een keiharde en indrukwekkende thriller.
Soda is even nasty en doortastend als Dirty Harry...


Misschien wil Tome in zijn ijver zich te bewijzen iets teveel in zijn verhaal stoppen; de lezer moet de kop er goed bij houden, maar wordt daarvoor uiteindelijk beloond.
Ook voor tekenaar Dan Verlinden niets dan lof; hij beheerst het vlotte, karikaturale, maar toch grimmige stijltje dat de eerste delen van Soda zo aantrekkelijk maakte tot in de puntjes.
Nog belangrijker is dat de tekst van Tome en de tekeningen van Verlinden een eenheid vormen, ook als ze soms ogenschijnlijk even niets met elkaar uit te staan hebben. Verlinden weet niet alleen de tekenstijl van Gazzotti te evenaren, maar ook de sfeer van de eerste twaalf delen te handhaven.
Om de verrijzenis compleet te maken gaat uitgeverij Dupuis de komende maanden de gehele reeks herdrukken, te beginnen bij deel 1, 2 en 3 die nu in de winkel liggen.


(HH)