Recensie 14-18 Missie Alaska 1 HC Moufflot, winter 1914 door Felix Brune, Michael Delbosco & Daniel Duhand

Recensie 14-18 Missie Alaska 1 HC Moufflot, winter 1914
door Felix Brune, Michael Delbosco & Daniel Duhand

 

100 Jaar geleden begon de Eerste Wereldoorlog, en dat zullen de striplezers weten. Er is een enorme stroom strips over de jaren 1914-1918 op gang gekomen. Gelukkig concentreren niet alle stripkunstenaars die de Eerste Wereldoorlog als uitgangspunt nemen voor een verhaal zich op eenzelfde aspect van die grote wereldbrand. Er zijn er zelfs die hun heil op een ander continent zoeken dan het onze. De term Wereldoorlog is niet voor niets gekozen: ook buiten Europa werd er gestreden. Maar een missie in Alaska? Daarvan was uw recensent niet op de hoogte!
Volgens de achterflap betreft het dan ook 'een waargebeurd verhaal uit de verzegelde archieven van het Franse leger (…) een geheime militaire missie'.

De ijzervreter kapitein Joseph Moufflot verliest in de Vogezen zijn gehele compagnie en op een haar na zijn eigen leven. Dodelijk gewond wordt hij krijgsgevangen genomen en opgelapt.
Hij ontsnapt en hinkt terug naar het hoofdkwartier. Niet alleen de vijand heeft zijn compagnie de das omgedaan, maar ook de kou, de inefficiënte communicatiemiddelen en het falen van de aanvoerlijnen. Moufflot heeft een oplossing: Hij wilde sledehonden gaan recruteren in Alaska.

Wonderlijk verhaal, maar boeiend verteld door Michael Delbosco en Daniel Duhand. De tekeningen van Felix Brune zijn even wonderlijk, krasserig, maar vol karakter, knoestig, maar toch elegant. Ze vullen het scenario perfect aan.
Drie nieuwkomers die we in het Nederlandse stripverhaal nog niet eerder aan het werk zagen, maar ze hebben genoeg te bieden en laten genoeg verhaallijnen open om je reikhalzend uit te laten kijken naar het tweede, afsluitende deel.

 

(HH)