Dick Bos Band 19 HC
door Alfred Mazure

 

Hans Matla van uitgeverij Panda heeft er lang over gedaan, maar nu zijn dan toch eindelijk de twee afsluitende banden van zijn Dick Bos herdruk-project verschenen.
Het laatste deel is het interessants. Niet omdat Glashard nou zo'n geweldig goed verhaal is, maar omdat het laatste Dick Bos-boekje in de originele uitvoering onvindbaar en onbetaalbaar is geworden.
Eigenlijk waren de avonturen van Dick Bos na 72 boekjes ten einde, maar het 73e deel verscheen als een reclame-albumpje voor Vegecon beauty glass.
Dat het een reclame-album betreft is aan het verhaal niet af te lezen. Pas op de allerlaatste pagina's komt het product ter sprake. Wie verstandig is slaat die laatste vijf plaatjes over; Mazure levert er een afknapper van jewelste mee af.
Mazure's teksten zijn sowieso wat gemaakt hip in het laatste jaren van de Dick Bos-reeks.
Dick Bos heeft een groovy secretaresse met een Brigitte Bardot-kapsel en bijpassende jurkjes. Dick Bos wordt zowel door haar als door de tekenaar aangeduid als D.B.!

 

Het verrassendst aan de latere Dick Bos-verhalen zijn de tekeningen. Mazure is feitelijk meer een illustrator dan een striptekenaar.
Zijn werk is altijd doorspekt geweest van wat modern was op het gebied van de internationale illustratie. Vergelijk het tekenwerk op de omslagen van de populaire pockets die in de tijd van de Dick Bos-verhalen verschenen maar eens met het werk van Mazure.
Niet voor niets werd hijzelf ook regelmatig gevraagd om omslagen te ontwerpen.
De latere Dick Bos-tekeningen zijn heel zwierig en met veel expressie op papier gezet en ook Mazure's gebruik van rasters mag vernieuwend genoemd worden.
Pop-art, zou je bijna zeggen...

 

Het album wordt opgevuld met de vroege Mazure detectivestrip De chef (de held heet Hans Vonk; kom daar nog maar eens om) en wat korte strips van Alfred Mazure.
Onder andere één waarin Dick Bos een kater heeft!
Dat Mazure niet de enige was die zijn strip 'belachelijk' kon maken blijkt uit de in deze 19e band opgenomen Dick Bosch-parodie Bootersmokkel van Windig en de Jong.
Leuk om dat na al die jaren weer eens in druk te zien verschijnen.
Achterin is een compleet overzicht opgenomen van alle Dick Bos-boekjes, met afbeeldingen.
Kortom: het heeft even geduurd, maar Dick Bos is nu keurig afgerond.
Nu Eric de Noorman nog...

 

(HH)