Recensie Man van het jaar 01 HC
1917 - De onbekende soldaat
door Mr. Fab, Jean-Pierre Pecau & Fred Duval

 


 

Stripscenarist Jean-Pierre Pecau houdt er wel van om een beetje door de geschiedenis heen en weer te hoppen. De verborgen geschiedenis en Uur U zijn daar de beste voorbeelden van en ook in zijn jongste reeks Man van het jaar lijkt hij van plan te zijn de historie te 'misbruiken' om verhalen te kunnen vertellen.
Het eerste deel 1917 – De onbekende soldaat speelt zich af tijdens de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. De slagvelden moeten opgeruimd worden, de lijken geborgen en men is achter de schermen al bezig met het oprichten van gedenktekens: In Frankrijk wil men met veel bombarie 'De onbekende soldaat' gaan begraven onder de Arc de Triomphe.
Die 'onbekende' moet dan wel een échte Fransman zijn 'van bij ons' en niet per ongeluk één van de vele Afrikanen die aan Franse zijde meevochten.
Maar hoe verifieer je dat bij een 'onbekende' soldaat?
Die komen doorgaans niet met papieren...
Kapitein Sorbier heeft een ereschuld in te lossen en zorgt dat de juiste man op de juiste plaats terechtkomt.


Het verhaal van Pecau en Fred Duval (Carmen McCallum, Hauteville House, Travis) is een echte spannende oorlogstrip geworden, maar ook een kritische strip over de onoverbrugbare afstand tussen generaals en soldaten, tussen heldhaftige ideeën en de smerige werkelijkheid.
Daarnaast gaat het ook over rassendiscriminatie en de manier waarop Frankrijk met haar koloniën omging en kent het album zowel haast poëtische scenes als zulke gruwelijke dat je maag omdraait.
Het lijkt haast teveel om in één album te proppen, maar Pecau en Duval zijn er glansrijk in geslaagd en het verhaal is daarbij ook nog eens toegankelijk en leesbaar gebleven.
De tekeningen van nieuwkomer Mr. Fab (Uur U) zijn helder en realistisch.
Je vraagt je af waar ze zo'n volgroeid talent ineens vandaan toveren.

 

Als Pecau's 'misbruik' van de geschiedenis verhalen op blijft leveren als het eerste deel van Man van het jaar, dan kan hij wat mij betreft zijn gang gaan!

 


(HH)