Recensie De werelden van Thorgal
Kriss van Valnor 2
De straf van de Walkuren
door De Vita & Sente

 


 

Het verschijnsel 'spin-off' heeft zijn intrede gedaan in de stripwereld, en dan bedoel ik niet de Smurfjes die dankzij hun succes in Johan & Pirrewiet een eigen serie krijgen, of de Marsupilami die solo gaat. Dat gebeurde jaren geleden al. Nee, échte spin-offs, zoals de serie XIII Mystery van XIII wegtolde en De werelden van Thorgal het Thorgal-universum aan het uitdijen bracht.
Lastig balanceren, zo'n neven-reeks. Als je teveel van de ouderlijke serie behoudt wil het maar niet interessant worden, te weinig en het smaakt weer nergens naar.
De eerste twee delen uit de serie Kriss van Valnor 1 en Wolvin 1 waren echter veelbelovend, zowel grafisch als qua verhaal.


Het zojuist verschenen tweede deel van Kriss van Valnor heet De straf van de Walkuren en stelt ons in staat een meer gefundeerd oordeel te vellen.
Dikke prima! Kriss wordt door de Walkuren gewogen, hun oordeel bepaalt of ze al dan niet het Walhalla zal mogen betreden. Kriss doet haar levensverhaal en ze heeft nogal wat voor de kiezen gekregen. Je zou bijna medelijden met haar krijgen! Door haar pogingen om met haar verleden in het reine te komen zet ze haar toekomst ernstig op het spel. Mooi dat oorzaak en gevolg in deze delen ineens héél dicht bij elkaar liggen.
Maar De straf van de Walkuren is niet alleen het verhaal van Kriss van Valnor, de strip sluit naadloos aan bij de eerdere delen uit de Thorgal-reeks, vult die zodanig aan dat het lijkt alsof deze twee boeken altijd al deel uit maakten van de saga.
Sente en De Vita zijn er in geslaagd deze eerste Thorgal spin-off uit te bouwen tot een volwaardig Thorgal-verhaal...


(HH)