Stripboek van de maand november 2011
Habibi van Craig Thompson (recensie)

 

 

De 'moeilijke tweede' is in het geval van Craig Thompson zijn vierde boek. Na een nooit in het Nederlands vertaalde debuutstrip Good-bye chunky rice verraste hij alweer een paar jaar geleden met Een deken van sneeuw (Blankets). Een poëtisch verhaal over twee jonge Christenen die tijdens een reli-kamp voor elkaar vallen en een prille relatie beginnen, die stuk loopt op de enorme afstanden in Canada. Klinkt suf, maar echt: een geweldig boek.
Na het internationaal lovend ontvangen Blankets doet Craig een tussendoortje; een verslag van zijn reis naar Marokko: Carnet de voyage. Leuk voor de liefhebbers, maar niet te vergelijken met zijn magnum opus.

En nu is er dus die 'moeilijke tweede' Habibi. Gaat het Thompson lukken zijn meesterwerk te evenaren, of zelfs te overtreffen? Eén van mijn klanten durft het niet aan. Die vond Een deken van sneeuw zó goed dat hij bang is met Habibi ernstig teleurgesteld te raken: 'En dan is m'n hele dag naar de filistijnen...'
Mooie, bijbelse beeldspraak en zeer van toepassing op Thompson's jongste werk. Hij verloochend zijn religieuze wortels niet en in zijn verhaal duiken regelmatig verwijzingen op naar de Bijbel en de Koran. Craig lijkt op zoek te gaan naar wat de Islam en het Christendom geméén hebben in plaats van te benadrukken wat er allemaal voor verschillen te vinden zijn. Wat de twee verbindt zijn de verhalen van het Oude Testament.


In Habibi staat het vertellen van verhalen centraal. Het is een manier van overleven geworden in het leven van Dodola.
Als meisje van negen wordt ze verkocht aan een schrijver om hem tot vrouw te dienen. Veel te jong voor het huwelijk, maar ze heeft met hem geen slechte tijd. Hij leert haar lezen en schrijven en vertelt haar oude verhalen, die ze gretig in zich opneemt. Haar redelijk gelukkige leventje mag niet duren; hun woning wordt overvallen, haar man gedood en Dodola als slavin weggevoerd.

Ze slaagt erin te ontvluchten en neemt daarbij een baby (Habibi) mee. In de woestijn vinden ze een vreemdsoortige plek om onder te duiken: een schip dat in een zee van zand is vastgelopen. Habibi vindt water en dat betekent dat ze er kunnen blijven. Om aan voedsel te komen verhuurt Dodola haar lichaam aan de nomaden van langstrekkende karavanen.
U ziet, Thompson schuwt het drama niet en het wordt nog veel erger...


Dodola komt in de harem van de Sultan terecht en Habibi – getraumatiseerd nadat hij Dodola volgde op een van haar voedseltrips – neemt een drastisch besluit. Ondertussen vervuilt de mens de wereld meer en meer en raakt de menselijkheid almaar meer op de achtergrond.
Geen vrolijke kost en Thompson neemt ruim de tijd om het te vertellen. In meer dan 650 pagina's komt er meer leed langs dan in een gemiddelde aflevering van Goede tijden, Slechte tijden. Qua verhaal doet Habibi meer denken aan de romans van John Irving dan aan iets dat in een stripboekenwinkel te koop is. Thompson kan vertellen en zijn tekeningen zijn sierlijke en fraai.

 

Is Habibi net zo goed als Een deken van sneeuw?
Tja...
Moeilijk te zeggen. Om valkuilen te vermijden of in herhaling te vervallen heeft Thompson zo rigoureus een andersoortig verhaal gekozen om te vertellen, dat er weinig te vergelijken valt. Hij heeft Canada als decor verruild voor de woestijn. Hij doet erg zijn best een soort 1001 Nacht-sfeer neer te zetten en slaagt daar wonderwel in. Verrassend, dat zeker; wie had verwacht dat een iemand die dichter bij de noordpool geboren is dan bij de evenaar een woestijnverhaal zou gaan vertellen?
Wat wel hetzelfde gebleven is, zijn de poëzie en de oprechtheid van Thompson.
En zijn vertelkunst.

Habibi is een groots boek, groter dan de meeste strips, zelfs dan de meeste graphic novels. Je bent er ruim drie uur mee onderweg en daar is hooguit een half uurtje bij dat je denkt: nou weet ik het wel. Hier en daar dramt Thompson namelijk iets teveel door over de vorm van het Arabische schrift, de Bijbel en de Koran.

Het zij hem vergeven.

Habib
i verrast op alle fronten.

 

(HH)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Habibi

Carnet de voyage HC

Een deken van sneeuw