Recensie Voor een beetje geluk Integraal
door A. Dan (Daniel Alexandre) & Laurent Galandon

 

 

Felix Castelan keert terug uit de Grote Oorlog.
Geluk gehad.
De meesten hebben de slachting van 1914-1918 niet overleefd.
Geluk gehad, hè?
Hm.
Het is maar hoe je het bekijkt...
Felix is niet meer dezelfde man als voor de oorlog.
Niet alleen raakte hij ernstig aan zijn gezicht verminkt toen hij een vriend uit het niemandsland tussen de loopgraven wilde redden, ook zijn karakter lijkt veranderd.
Geluk hebben, 't is maar wat je geluk noemt.
Felix kan terug naar zijn vrouw en zijn zoontje Emile. Die laatste weet hij vrij gemakkelijk voor zich te winnen, maar zijn vrouw deinst voor hem terug. Bovendien sliep ze tijdens zijn afwezigheid met Felix' beste vriend.
Het hele dorp spreekt er schande van, en dat maakt Felix' terugkeer in de maatschappij er niet gemakkelijker op.
Gelukkig weet hij zich nuttig te maken bij een politieonderzoek; een onbekende schutter schiet om onbekende redenen het vee in de omgeving van het dorp overhoop...

 

 

 

 

 

 

Scenarist Daniël Alexandre (A. Dan) schreef eerder het door dezelfde uitgever in het Nederlands vertaalde Tahya El-Djazaïr, dat net als Voor een beetje geluk geïllustreerd werd door Laurent Galandon (Tahya El-Djazaïr, Het bloemenschrift, De wilde vlucht). Die laatste is niet de allerbeste striptekenaar – zijn stijl schurkt tegen die van Delitte aan – maar levert prima werk, dat dankzij het fantastische verhaal van Dan een plaatsje in ieders stripboekenkast verdient.
Voor een beetje geluk heeft alles wat een goede strip moet hebben: het verhaal wordt goed verteld, het boeit, het verrast, de periode is interessant en het zet de lezer aan het denken.
Met name over het 'geluk' dat de overlevenden hadden die levend – maar niet altijd heelhuids – aan de hel van de loopgraven wisten te ontsnappen.
Daniël Alexandre weeft zijn verhaallijnen prachtig aan elkaar. Heel subtiel en geloofwaardig, al kan ook hier een klein korreltje zout nemen geen kwaad.
Beter dan menig album dat de laatste tijd in de roemruchte Vrije Vlucht-serie uitkwam, dit tweeluik!
In eerste instantie in beperkte oplage als Integrale editie leverbaar , later volgt een herdruk in twee softcovers.

 

 

 

 

(HH)